Kjell van Wezel doet in Duinrell veel meer dan alleen glijbanen testen

Kjell van Wezel. ,,We zijn hier bij Duinrell één grote vriendengroep”.© Hedske Vochteloo

Hedske Vochteloo
Wassenaar

Kjell van Wezel (21) werkt al zeven jaar bij Duinrell in Wassenaar en heeft misschien wel de leukste (zomer)baan die er bestaat. Hij is toezichthouder in het Tikibad. Dat klinkt misschien niet zo spannend, maar hij test ’s morgens voordat het zwembad opengaat vijftien glijbanen.

Op de foto lijkt hij wel een model voor een duur zwembroekenmerk. ,,Maar dit is echt de manier waarop we de glijbanen testen. Met een hand uitgestoken. Zo kan je de oneffenheden voelen van de glijbaan”, vertelt hij lachend.

Het Tikibad heeft tijdens het hoogseizoen een ochtend en een avonddienst. De ochtenddienst is verantwoordelijk voor het testen van tien binnen - en vijf buitenglijbanen. ,,En we nemen ook een monster van het water om het chloorgehalte te testen.”

Mankeert er iets aan de glijbaan, dan gaat de tester met een handdoek naar beneden. ,,Zo kunnen we de baan beter bekijken. Als wij er niet meer uitkomen gaan de collega’s van het glijbaanonderhoud via een touw de glijbaan af om het probleem op te lossen.” Ook de verschillende sensoren moeten getest worden. ,,We gaan dan vaak expres verkeerd klaarstaan en kijken of de sensor daar op reageert.

Je moet topfit zijn voor deze baan. ,,Je moet weleens iemand uit het zwembad vissen. Vooral oudere mensen uit Duitsland en Engeland die niet de juiste diploma’s hebben, worden weleens verrast door de diepte van de baden.”

Bij Kjell zijn ze in goede handen. Hij studeert verpleegkunde in Den Haag en is vrijwillig hulpverlener bij het Rode Kruis. ,,We hebben van reddingsbrigade Heemstede geleerd hoe we iemand moeten redden. Gelukkig hoef je hier niet zo ver te zwemmen, want het gebeurd weleens dat je met iemand om je nek naar de kant moet zwemmen.”

Wie bij het Tikibad werkt hoeft volgens Kjell niet bij een studentenvereniging. ,,We zijn een grote vriendengroep. We hebben ook een soort ontgroening voor mensen die hier net beginnen. Zo moet je na de proefperiode het buitenbad in, ongeacht het seizoen.”

Wat zijn de leukste zomerbanen? De redactie van deze krant ging op zoek en maakte een fotoserie over de bijzonderste, leukste en tofste seizoensbanen tijdens de zomervakantie.