Vakantiegevoel in huis met bromelia en een zonnige playlist

De vakantie zit erop en we zitten weer in de alledaagse sleur. Niets mis mee, maar ja… het vakantiegevoel is natuurlijk wel prettig. Dat kun je gelukkig vasthouden door de bromelia in huis te halen, die zelfs een eigen muzieklijst heeft. Kweker Elly Bak uit Assendelft weet alles over deze zonnige plant.

Bromelia’s zijn exotische planten die sterk geassocieerd worden met Midden- en Zuid-Amerika. Het is ook hun natuurlijke habitat. „De planten komen daar in het wild voor en zijn in ons klimaat geschikt als kamerplant. De plantvorm verschilt per soort maar ze hebben allemaal een opvallend uiterlijk. Variërend van een crèmekleurig rozet, pimpelpaars veertje, roze kroon of gele speer. Ze hebben namen als Vriesea, Guzmania, Tillandsia en Aechmea. Ook de ananasplant is een bromelia.”

En dan nu een lijst met liedjes voor planten? „De reden hiervoor vindt z’n oorsprong in een onderzoek van muziekdienst Spotify. Daaruit blijkt dat muziek bijdraagt aan een optimale plantbeleving. Op basis daarvan hebben we de playlist ’Bromeliastyle’ gemaakt met nummers die goed passen bij de bromelia’s en waarmee het vakantiegevoel wordt opgeroepen.”

Heeft muziek invloed op planten?

„Er doen diverse verhalen de ronde over de invloed van muziek op groen. Zo’n zeven jaar geleden is er een onderzoek geweest van de BBC waarin bloemen en planten blootgesteld werden aan ofwel hardrock van Black Sabbath ofwel aan de easy listening liedjes van Cliff Richard. Het bleek dat de bloemen langer goed bleven onder invloed van stevige hardrock. Dat onderzoek had een hoog knipooggehalte en was niet wetenschappelijk, maar momenteel worden bij diverse kwekerijen speciale apparaten gebruikt die hoge geluidsgolven, niet waarneembaar door het menselijk oor, produceren. De eerste resultaten wijzen uit dat wortelontwikkeling en groei erdoor verbeteren. Er is dus wel degelijk sprake van invloed.”

Ferry Maat heeft de liedjes

geselecteerd?

„Ja en daar zijn we behoorlijk trots op. Hij is als geen ander in staat om de juiste muziek te selecteren. Dat komt uiteraard door zijn jarenlange ervaring als radiopresentator van onder meer de legendarische Soulshow. Maar ook woont hij tegenwoordig op Bonaire, waar bromelia’s in de natuur voorkomen. Het heeft een buitengewoon swingende lijst opgeleverd met 30 verschillende nummers van bekende namen als Gloria Estefan, Ricky Martin, Enrique Iglesias en de Nederlandse zanger Rolf Sanchez maar ook van minder bekende artiesten als Marcos Valle, João Gilberto en Emílio Santiago.”

En, groeien en bloeien ze nu beter?

„Ik heb de indruk van wel, maar dat kan ik eerlijk gezegd niet helemaal hard maken. De muziek zorgt in ieder geval voor extra plezier bij onze medewerkers in de kas. Elke dag is het een feestje. Ik ben er daarom van overtuigd dat de muziek een bijdrage levert aan de plantbeleving.”

Lastige kamerplanten?

„Welnee, ze kunnen met gemak maandenlang bloeien. Het belangrijkste is om de bromelia een plekje met daglicht te geven, maar niet in de volle zon. En natuurlijk wel af en toe een scheutje water. Dat gaat net even anders, omdat de bromelia een zogenoemde epifyt is. Dat is een plant die van nature aan bomen groeit. Hij drinkt dus niet met z’n wortels uit de grond maar vangt het water op via z’n bladeren. Je geeft daarom water in de kelk van de plant en slechts een klein beetje op de potgrond.”

(Tekst gaat door onder de foto)

© Foto Ruud Baan

Bijzondere vraag

Het was voor Ferry Maat een bijzondere vraag om muziek te zoeken die de plantbeleving van bromelia’s versterkt. „De lijst bevat zeer uiteenlopende liedjes die net zoals de plantenvormen behoorlijk van elkaar verschillen. Toch hebben ze allemaal dat heerlijke, tropische vakantiegevoel. En omdat de Nederlandse zomer dit jaar nu niet bepaald zonovergoten was, zou ik zeggen: droom met deze klanken lekker weg. Mijn persoonlijke favoriete nummer is ’Palco’ van Gilberto Gil. Als je het intro hoort, denk je in eerste instantie aan Earth Wind & Fire, maar het pakt iets anders uit!”

Tip: Wie (weer) wil genieten van de Soulshow van Ferry Maat gaat naar soulshow.nl of download de app van Soulshow op de telefoon.

Net binnen