Bliep. Groen vinkje. Op de puinhoop van Mona Keijzer plant Sigrid Kaag een zaadje | commentaar

Mona Keijzer.

Mona Keijzer.© ANP

GerBen van ’t Hek

Het was even wennen en hier en daar haperde de app, maar over het algemeen verliep het bijzonder soepel met de toegangscontrole in de horeca. Bliep, groen vinkje en welkom gezelligheid. De echte chaos ontstond ondertussen - opnieuw - in Den Haag.

Het had een feestweekend moeten worden: een eind aan de anderhalvemetersamenleving en de opening van de horeca. Misschien vieren we nog niet de eindoverwinning op corona, maar dan toch zeker een grote slag. Uitgedeeld door een land dat zich massaal liet vaccineren en daarmee zelf de weg naar stamtafel en toog plaveide.

En dan was het ook nog eens prachtig nazomerweer. Toch stonden in Den Haag de gezichten zaterdag al bij het krieken van de dag op onweer. Dat demissionair staatssecretaris Mona Keijzer haar kritiek op de ’coronapas’ in een interview onverholen naar buiten bracht, deed het wankele draagvlak voor de invoering van de QR-scan geen goed. Voor de vorm zei Keijzer nog wel dat de invoering een kabinetsbesluit is en dat ’we ons daaraan hebben te houden’ maar zo’n beetje elk ander citaat straalde ongenoegen uit over de gevolgde koers.

Volgens CDA-prominent Jaap Bond had Keijzer verwacht dat de nuance in het verhaal haar op het pluche zou houden. Maar het is volslagen onwaarschijnlijk dat de ervaren staatssecretaris van Economische Zaken niet vooraf inschatte dat ze politieke harakiri pleegde. Juist vanwege het gekozen moment - op dé zaterdag - en juist vanwege het toch al broze draagvlak voor de checkapp kon Rutte weinig anders dan Keijzer uit zijn kabinet wippen.

Discussie voer je binnenskamers, naar buiten praat je met één mond. Wie dat niet kan, moet opstappen. Of wordt buiten gegooid.

Dat Rutte III met Keijzer alweer de elfde naam op de lijst vertrekkers zet, is tekenend voor de permanente chaos in politiek Den Haag. Maar op puinhopen groeien soms verrassend bloemen. En daarvoor werd ditmaal een zaadje geplant door Sigrid Kaag, die een gesloten deur naar een nieuw kabinet besloot toch open te zetten.

Tactisch zeer behendig getimed van de D66-voorvrouw. De puinhoop van Keijzer betekent een kans voor Kaag. Werd er zondagavond vast toch nog geproost in de cafés rond het Binnenhof.

Bliep, groen vinkje. Een kabinet is onderweg.