R. Kelly schuldig bevonden aan mensenhandel

ANP Producties | Bron: ANP

R&B-zanger R. Kelly is schuldig bevonden aan het lokken van vrouwen en meisjes om ze daarna seksueel te misbruiken en te laten misbruiken. De jury in de zaak zegt dat de zanger schuldig was aan misdadige praktijken. Hij hoort op 4 mei 2022 zijn straf.

De zanger zou aan het hoofd hebben gestaan van een groep die decennialang vrouwen en meisjes misbruikte. Kelly zou een belangrijke spil zijn geweest en hij zou zijn beroemdheid hebben ingezet om de vrouwen en meisjes te beïnvloeden.

Uiteindelijk werden de slachtoffers met busjes naar meerdere plekken gereden om daar te worden misbruikt. De zanger moet ook in andere Amerikaanse staten behalve New York voorkomen.

Onbewogen

Volgens een verslaggever van The New York Times zat Kelly onbewogen in de zaal toen het vonnis werd uitgesproken. Zijn gezicht was niet te zien door een mondkapje. De zanger zei eerder niet schuldig te zijn en hij noemde dit een poging van de slachtoffers om aandacht voor henzelf te genereren.

De rechtszaak duurde uiteindelijk ruim vijf weken. De uitspraak was kort en unaniem, alle twaalf juryleden waren het met elkaar eens. De aanklager bedankte de elf slachtoffers van R. Kelly die naar voren waren gekomen. "Niemand verdient het om het misbruik mee te maken dat zij hebben moeten ondergaan en de bedreigingen die ze kregen nadat ze naar buiten traden. We hopen dat ze na vandaag het wat meer kunnen afsluiten en dat ze rust kunnen vinden."

Buiten de rechtbank waren voor- en tegenstanders van de zanger. Fans van R. Kelly schreeuwden dat hij onschuldig was. In andere zaken wordt R. Kelly ook verdacht van kindermisbruik en het vervalsen van een identiteitsbewijs om met een minderjarige te kunnen trouwen.

Net binnen