Ten Hag oefende de Tadic-variant tegen FC Groningen

Vlnr: Antony Matheus Dos Santos, Nico Tagliafico en Dusan Tadic.

Vlnr: Antony Matheus Dos Santos, Nico Tagliafico en Dusan Tadic.© ANP

Van onze verslaggever
Amsterdam

Net als eerder tegen Fortuna Sittard benutte Ten Hag de slotfase van de wedstrijd tegen FC Groningen om de Tadic-variant te oefenen.

„Ja, zeker”, antwoordde hij op de vraag of dat met het oog op de Champions League was. „Om variabeler te zijn. Je ziet wat het teweeg brengt. Dusan Tadic is een andere spits dan Sébastien Haller, maar ook op de zijkanten gebeurt er dan iets. David Neres viel goed in en Mohamed Daramy was ook heel gevaarlijk. Je ziet welk potentieel we op de flanken hebben met dribbels en snelheid.”

Al met al was de trainer van Ajax een zeer tevreden man. „Ik denk dat de 53.148 toeschouwers hebben genoten”, herhaalde hij het door de perschef genoemde bezoekersaantal. „Want ik heb een heel goed Ajax gezien. En dat is niet makkelijk tegen een ploeg als FC Groningen, die in mijn optiek heel goed en compact verdedigt”, aldus Ten Hag.

„Desalniettemin hebben wij veel kansen bij elkaar gespeeld en – net zo knap – bijna niets toegelaten. We zijn hartstikke stabiel, geconcentreerd en gedisciplineerd. Het enige puntje van kritiek is dat we een aantal 100 procent-kansen laten liggen. En die moeten gewoon binnen, want dan maken we het onszelf vele malen makkelijker.”

Ajax ging er tegen FC Groningen door doelpunten van Edson Alvarez, Antony en Noussair Mazraoui met de drie punten, maar niet met de sportiviteitsprijs vandoor.

Bij de 2-0 van Antony, die het duel in het slot gooide, lag Groninger Tomas Suslov geblesseerd op de grond. De Amsterdammers vertikten het de bal buiten te spelen.

Op de vraag of dat kwam door het afbraakvoetbal van de Groningers, die vanaf de eerste minuut vervelend tijdrekten, antwoordde Erik ten Hag bevestigend. „Ik denk dat we dat goed hebben ingelezen. Ze rekken heel veel tijd. En dan moet je de bal niet buiten schieten, want je weet niet wat echt is en wat komedie is. Daarom zijn mijn spelers doorgegaan en dat kan ik ze niet kwalijk nemen.”

Lees ook: Ajax verslaat FC Groningen en lijkt klaar voor Besiktas [video]

Net binnen