Uitspraken burgemeester Bruls verbazen leiding NEC

ANP Producties | Bron: ANP

De uitspraken die burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen woensdag in een raadsvergadering deed, hebben de clubleiding van NEC verbaasd. Bruls zei onder meer dat hij wil dat relschoppers die zondag na de wedstrijd NEC - Vitesse de politie aanvielen een levenslang stadion- en omgevingsverbod krijgen. Hij denkt ook aan het weigeren van een bepaalde groep NEC-aanhangers in het stadion.

"Met zulke teksten lopen we vooruit op de evaluatie die nog moet plaatsvinden én worden er verwachtingen opgelegd met zeer verstrekkende gevolgen. Dat lijkt ons niet de bedoeling", zegt woordvoerder Nick van der Cammen. "Donderdag wordt door de driehoek en ons voor het eerst geëvalueerd. Daar komt, door de woorden van de burgemeester, nu extra druk op te staan. Als NEC hebben we van meet af aan gecommuniceerd dat we niet op de zaken vooruit wilden lopen en geen voorbarige conclusies wilden trekken. Daar blijven we bij. Dit soort zaken dienen eerst besproken te worden in de driekhoek. Dat is ook logisch, want zo hoor je met elkaar te communiceren en niet in het openbaar."

De politie pakte zondag al 22 relschoppers op en verwacht nog veel meer arrestaties te doen. Het OM houdt een snelrechtzitting voor een deel van de opgepakte mannen, die allemaal uit Arnhem, Nijmegen en de omgeving komen. Volgens Bruls is het weigeren van uitpubliek bij de Gelderse derby ook een optie waarover wordt nagedacht. Hij wil nog meer maatregelen nemen, maar wacht op een rapportage van de politie over de gebeurtenissen. Die komt naar verwachting later deze week. "Genoeg is genoeg", volgens de Nijmeegse burgemeester. "Het is een schande voor onze stad. Er is een grens gepasseerd."