Afghaanse gezinnen spannen kort geding aan tegen Nederland

ANP Producties | Bron: ANP
Den Haag

Vier Afghaanse gezinnen hebben een kort geding aangespannen tegen Nederland. De gezinsleden eisen dat Nederland hen zo snel mogelijk evacueert uit Afghanistan, aldus hun advocaat Barbara Wegelin.

Alle gezinnen staan op de evacuatielijst van het ministerie van Buitenlandse Zaken, maar horen nu niets meer van de Nederlandse autoriteiten, zegt Wegelin. Het gaat in totaal om zeventien mensen, onder wie tien kinderen. Drie van de vier gezinnen zijn familie van een tolk die voor Nederland heeft gewerkt. Verder gaat het om een zus van een Nederlandse Afghanistanveteraan. "Het gaat daar verschrikkelijk slecht. Ze zitten ondergedoken en er moet nu iets gebeuren", zegt Wegelin.

Een gezin heeft allemaal paspoorten, de gezinsleden van de andere drie families hebben dat niet allemaal. "Het is op dit moment bijna onmogelijk om paspoorten te krijgen in Afghanistan", zegt Wegelin. "Het ministerie van Buitenlandse Zaken zegt mensen zonder paspoort niet te kunnen evacueren. Maar Nederland kan heel veel dingen doen, of het op zijn minst proberen. Het is nu precies drie maanden na de laatste evacuatievlucht op 26 augustus. Ik wil weten welke concrete inspanningen er zijn gedaan om die mensen daar weg te krijgen, want volgens mij trekt Nederland niet alles uit de kast."

Begin november kondigde de groep al aan naar de rechter te stappen als ze binnen twee weken geen antwoord kregen op hun eis. Toen ging het in totaal om een groep van 240 Afghanen. Een deel van hen kreeg wel een aanbod voor evacuatie, een ander deel niet, aldus Wegelin. Met het kort geding wil de advocaat nu afdwingen dat de gezinnen binnen twee weken na de uitspraak van de rechter worden geëvacueerd. Vrijdag wordt de zittingsdatum bekend.