Ministers VS en Rusland praten vrijdag in Genève over Oekraïne

ANP Producties | Bron: ANP
WashingtonMoskou

De Amerikaanse minister Antony Blinken van Buitenlandse Zaken en zijn Russische ambtgenoot Sergej Lavrov komen vrijdag samen in Genève om de crisis rond Oekraïne te bespreken. De twee bewindslieden spraken elkaar dinsdag telefonisch.

De mededeling komt op het moment dat de Amerikaanse regering-Biden overweegt meer wapens aan Oekraïne te leveren, niet alleen om een Russische inval af te weren, maar ook om weerstand te kunnen bieden aan een Russische bezetting. Het zou zo de kosten verhogen voor de Russische president Vladimir Poetin als hij besluit tot een invasie, meldt de Amerikaanse nieuwszender CNN. Het Oekraïense leger krijgt mogelijk extra munitie, mortieren, antitankraketten en luchtafweerraketsystemen, die waarschijnlijk van NAVO-bondgenoten zullen komen.

Volgens bronnen van CNN weerspiegelt het plan een gevoel van pessimisme in Washington na de diplomatieke besprekingen vorige week met de Russen, die geen doorbraak opleverden. Ook zou Rusland de afgelopen dagen het aantal strijdkrachten hebben opgeschroefd.

Troepenmacht opgesteld

Rusland heeft een grote troepenmacht bij de grens met Oekraïne opgesteld, maar ontkent het buurland te willen binnenvallen. Moskou meent dat de VS en andere NAVO-landen de veiligheid in Oost-Europa in gevaar brengen. Rusland wil onder meer harde garanties dat Oekraïne nooit lid wordt van de NAVO. De VS hebben de Russische eisen al afgewezen, maar hopen een middenweg te vinden.

De Russische minister Lavrov had voor zijn gesprek met Blinken een ontmoeting met zijn nieuwe Duitse ambtgenoot Annalena Baerbock. Blinken is woensdag in Kiev en donderdag in Berlijn voor gesprekken met bondgenoten. Hij zegt over de nieuwe gespreksronde dat de NAVO en Europese partners inclusief Oekraïne erbij worden betrokken. Hij zal volgens een woordvoerder opnieuw aandringen op afbouw van de spanningen. Lavrov zei de Amerikaanse inspanningen om het conflict in Oost-Oekraïne te beëindigen te verwelkomen.