Een mars van het Kievpad naar de Oekraïnestraat om geld op te halen voor Giro555. ’Zo zijn we een beetje solidair met de vluchtelingen’

(V.l.n.r.) Ben Ester, Wesley Huisman en Anton Etten zullen samen vriendin Martine de mars lopen.© foto Erik Ester

Mireille Sneekes
Haarlem

Zaterdag gaat Assenaar Ben Ester een vredesmars lopen vanaf het Kievpad in Haarlem-Schalkwijk. Samen met drie vrienden wandelt hij naar de Oekraïnestraat in Almere, een stuk van 44 kilometer, om geld op te halen voor Giro555.

Ja, het wordt een beetje afzien, want hoewel het viertal vaker loopt, zijn dat vaak afstanden van rond de twintig kilometer. Van Haarlem naar Almere is een stuk langer. „Maar de Oekraïners hebben ook niks te kiezen”, zegt Ester vastberaden. „Beelden van vrouwen, kinderen, mensen op leeftijd. Ze lopen met hun hebben en houwen honderden kilometers om naar de Poolse grens te komen. Dus weer of geen weer, pijn of blaren, we gaan gewoon lopen.”

Afstand

Het waren onder andere die beelden uit het Oost-Europese land die hem donderdag met vriend Wesley op een idee bracht: ze willen iets doen, maar wat? Spullen inzamelen of vluchtelingen ophalen behoorden tot de opties.

„Maar er wordt al heel veel ingezameld en logistiek gezien was mensen ophalen toch niet mogelijk. Toen kwamen we op het idee om een soort sponsorloop te doen. Op die manier zijn we een beetje solidair met al die vluchtelingen die op de been zijn. We hebben ons idee met vrienden gedeeld en toen bleek dat een goede vriendin en mijn zwager ook mee willen doen.”

Hoewel Ester en zijn wandelgenoten niet uit de randstad komen, wandelen ze daar wel. Zoals Man bijt Hond van Hongerige Wolf naar Schapenbout trok, wilden Ben en Wesley ook iets origineels bedenken. Via Google Maps zagen ze het Kievpad in Haarlem en vonden ze de Oekraïnestraat in Almere. „De route is bijna 44 kilometer en dus 44 miljoen millimeter. Dat is precies het aantal inwoners van Oekraïne. Elke millimeter die we lopen is dus voor één inwoner”, zegt Ester.

Route

„Daarbij is het eigenlijk wel een mooie toeristische route. We lopen via Nieuw Sloten naar Amsterdam. Door het Vondelpark en langs het Rijksmuseum. Dan van Diemen-Noord naar Muiden en zo eindigt de mars in Almere. We rekenen erop zo’n vijf kilometer per uur te lopen, dus ik gok dat we er met wat pauzes hier en daar een kleine twaalf uur over doen.”

Zaterdagochtend start de mars. Ester en zijn vrienden rijden ’s ochtends met twee auto’s naar Almere, waar ze er één achterlaten. Ze rijden door naar Haarlem waar ze rond 9 uur te voet willen vertrekken, met Oekraïense vlag en ’I stand with Ukraine’-T-shirts.

„Misschien is er nog wel meer animo”, zegt de wandelaar. „We gaan sowieso met zijn vieren lopen, maar als er nog meer mensen mee willen doen, zijn ze welkom. Wij stappen in ieder geval als we na dik elf uur lopen in Almere aankomen in de auto en rijden dan terug naar Haarlem om de tweede auto op te halen. Daarna gaan we weer naar huis.”

Doneren

Met de mars hoopt het viertal zo veel mogelijk geld op te halen voor Oekraïne. Via de site van Giro555 hebben ze een actiepagina aangemaakt en die hebben ze via sociale media al uitgebreid gedeeld onder hun netwerk. „Iedereen kan daar geld doneren en dat komt meteen goed terecht. Maandag was een landelijke actiedag voor Giro555, maar dit staat er los van. Of er nu via ons gedoneerd wordt of niet: hoe meer geld er ingezameld wordt, hoe beter.”

Op de pagina valt te zien dat het doel van de groep ruim een ton ophalen is. „Dat is niet zo realistisch”, vindt Ester. „Ik had een bedrag van 5.000 euro in gedachte, maar een van mijn vrienden vond dat we de lat hoger moesten leggen. We gaan natuurlijk voor zo veel mogelijk, maar 5.000 zou naar mijn idee al heel mooi zijn. Maandagmiddag hadden we al bijna de helft, dus het schiet op. We hebben nog een kleine week.”

Helpen

Doneren of meelopen voor het Oekraïense volk? Ga naar www.inactievoorgiro555.nl/team/hikers-4-ukraine

Net binnen