Domper voor AZ in topper tegen Ajax: overwinning in slotminuten uit handen gegeven

AZ-keeper Peter Vindahl stompt de bal weg voordat Sébastien Haller kan koppen.© Foto ANP/Olaf Kraak

Theo Brinkman
Alkmaar

De topper tussen AZ en Ajax heeft zondagmiddag geen winnaar opgeleverd. Het werd in Alkmaar 2-2. Daarmee was er wel een morele verliezer. AZ incasseerde namelijk in de slotminuten de gelijkmaker en blijft daardoor vooralsnog steken op de vijfde plaats in de competitie.

AZ nam in de tweede helft een 2-1 voorsprong door goals van Vangelis Pavlidis en Hakon Evjen, maar zag vijf minuten voor tijd de overwinning door de vingers glippen door een rake kopbal van Edson Alvarez.

Voor Ajax maakte het ene punt niet zo gek veel uit. De club zou ook bij een nederlaag de kansen op een nieuwe landstitel nog volledig in eigen hand hebben. Voor AZ maakte de 2-2 wel een groot verschil. Bij een overwinning zou het over FC Twente heen naar de vierde plek zijn geklommen.

(Tekst gaat verder na de foto)

De gelijkmaker van Edson Alvarez. De middenvelder kopt raak.© Foto ANP/Olaf Kraak

Brobbey

Kort voor rust kwam Ajax op voorsprong door een doelpunt van Brian Brobbey. De spits zette na een dieptepass heel handig even een blok tegen zijn directe tegenstander Pantelis Hatzidiakos en had daarna vrije doortocht naar het doel. Met een lob klopte hij keeper Peter Vindahl: 0-1.

Daarmee zat Ajax halverwege het duel op rozen in de strijd om de landstitel. Het wist al dat het in Alkmaar nog geen kampioen kon worden (de wedstrijd van concurrent PSV begint pas om 16.45 uur), maar het wist ook dat het bij een zege op AZ de landstitel eigenlijk niet meer zou kunnen ontgaan.

(Tekst gaat verder na de foto)

AZ juicht na de 2-1.© Foto ANP/Olaf Kraak

Ajax maakte in Alkmaar meteen duidelijk dat het niet voor een gelijkspel was gekomen. Het drukte AZ in het eerste half uur ver terug en AZ had de grootste moeite van eigen helft af te komen. Toch leverden de spaarzame uitbraken van AZ wel bijna elke keer dreigende situaties op. Jesper Karlsson kon vier keer aanleggen voor een schot, maar niet één keer schoot hij goed genoeg.

Tadic

Ajax heerste, Ajax domineerde en viel aan. Vooral op Dusan Tadic kreeg AZ moeilijk vat. De aanvoerder van Ajax speelde op papier als aanvallende middenvelder, achter de twee spitsen Brian Brobbey en Sébastien Haller, maar in de praktijk speelde hij zó dicht bij dat duo dat hij eigenlijk de derde aanvaller was. AZ had moeite om hem in die rol te bespelen. De centrale verdedigers konden niet doordekken omdat ze bij Brobbey en Haller moesten blijven, en de middenvelders wilden niet te ver terugzakken om bij een eventuele uitbraak mee te kunnen doen. Het leverde Tadic vaak net genoeg ruimte op om in balbezit te komen.

Het overwicht ten spijt wist Ajax nauwelijks kansen te creëren. Wat dat betreft was het tekenend dat het enige doelpunt in de eerste helft ontstond na een lange bal. Kenneth Taylor stuurde van achteruit Brobbey de diepte in.

(Tekst gaat verder na de foto)

Brian Brobbey juicht na zijn 0-1 en krijgt van AZ-supporters bekers bier naar zich toe gegooid.© Foto ANP/Olaf Kraak

AZ was op drie posities gewijzigd ten opzichte van vorige week. Pantelis Hatzidiakos, Hakon Evjen en Dani de Wit (terug van een blessure) stonden in de basis.

Het opstellen van het drietal ging ten koste van Sam Beukema, Zakaria Aboukhlal en Tijjani Reijnders. Zij stonden vorige week tegen Sparta (1-1) nog in de basis.

Hatzidiakos had het voor rust enkele keren moeilijk met de sterke Brobbey, maar bleef na rust goed overeind. Evjen toonde bij momenten zijn behendigheid. De Wit loerde op mogelijkheden, maar werd daarbij in sommige situaties over het hoofd gezien door zijn ploeggenoten.

Doelpunten

In de tweede helft vocht AZ zich terug in de wedstrijd. Het kwam na een uur op 1-1, toen Vangelis Pavlidis knap raak kopte knap na een voorzet van Owen Wijndal. Een kwartier later volgde de 2-1. Dit keer was Jesper Karlsson de aangever en Hakon Evjen de afmaker. Evjen werd bij de tweede paal volledig over het hoofd gezien door de verdedigers van Ajax en volleerde de lange, verre voorzet van Karlsson knap en beheerst binnen.

Zie ook: Nooit eerder ga AZ zoveel jeugdspelers een contract. De club bereidt zich voor op de toekomst

(Tekst gaat ver na de foto)

Bruno Martins Indi heeft het even aan de stok met Davy Klaassen.© Foto ANP/Olaf Kraak

AZ-Ajax 2-2

42. Brobbey 0-1, 62. Pavlidis 1-1, 75. Evjen 2-1, 87. Alvarez 2-2.

AZ: Vindahl; Sugawara, Hatzidiakos, Martins Indi, Wijndal; Midtsjø, De Wit, Clasie; Evjen (85. Reijnders), Pavlidis (90+. Aboukhlal), Karlsson.

Ajax: Stekelenburg; Rensch (66. Mazraoui), Timber, Blind (82. Kudus), Tagliafico; Taylor (66. Berghuis), Álvarez, Tadic, Klaassen; Brobbey (70. Daramy), Haller.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Net binnen