Hoekstra: NAVO wordt het wel eens over Zweden en Finnen

ANP Producties | Bron: ANP
Berlijn

De NAVO blijft eensgezind, ook nu Turkije bezwaar heeft gemaakt tegen de toetreding van Zweden en Finland, weet minister Wopke Hoekstra van Buitenlandse Zaken zeker. "Deze tijd vraagt duidelijk om eenheid en ik ben er zeker van dat we die aan de dag kunnen leggen", zei Hoekstra voor aanvang van overleg met zijn collega's van de andere NAVO-landen.

Zweden en Finland maken aanstalten om zich bij de westerse militaire alliantie aan te sluiten en nagenoeg alle NAVO-lidstaten willen ze hartelijk verwelkomen. Maar op de valreep komen uit Turkije bedenkingen omdat de Noordse landen niet streng genoeg zouden optreden tegen bijvoorbeeld de PKK. De Turkse president Erdogan beschuldigde Stockholm en Helsinki vrijdag van "het herbergen van PKK-terroristen", verwijzend naar de Koerdische Arbeiderspartij. Om lid te kunnen worden hebben Zweden en Finland de instemming van alle dertig NAVO-lidstaten nodig.

Hoekstra wil zich daarover geen zorgen maken. "In tijden van crisis is het altijd belangrijk om koelbloedig en beheerst te blijven." Zweden en Finland zijn wat hem betreft "in alle opzichten die ik kan overzien klaar om zich bij het bondgenootschap te voegen".

Steun

Meerdere van Hoekstra's ambtgenoten spraken bij aankomst hun steun uit voor de mogelijke toetreding van Stockholm en Helsinki, die al heel nauw met de NAVO samenwerken. Als de twee landen zelf lid willen worden, mag geen van de dertig lidstaten zich daartegen verzetten, vindt de Luxemburgse buitenlandminister. Slowakije rekent erop dat alle NAVO-lidstaten Zweden en Finland welkom zullen heten. Hoekstra's Letse collega verwacht dat de NAVO hoe dan ook een "verstandige oplossing" vindt. Dat is volgens hem voorheen ook altijd gelukt. En aansluiting van Zweden en Finland is "uiteindelijk ook van het hoogste belang voor Turkije".

NAVO-chef Jens Stoltenberg houdt zich op de vlakte, zoals zijn rol vraagt. Hij benadrukte voor aanvang van het overleg, waarbij ook Zweden en Finland aanschoven, wel dat "de uitbreiding van de NAVO een historisch succes" is gebleken.