Prominent Russisch politicus pleit voor gevangenenruil

ANP Producties | Bron: ANP
Moskou

Een prominente Russische buitenlandpoliticus zegt dat er gesproken wordt over een mogelijke ruil van gevangengenomen Oekraïense strijders in Marioepol tegen de pro-Russische Oekraïense zakenman en politicus Viktor Medvedtsjoek.

"We zullen de mogelijkheid onderzoeken om Medvedtsjoek uit te wisselen tegen Azov-strijders", heeft Leonid Sloezki zaterdag volgens het Russische staatspersbureau Interfax gezegd. De afgelopen dagen hebben meer dan 2400 Oekraïense strijders zich overgegeven in de strategische havenstad Marioepol. Wekenlang verschansten ze zich in de bunkers van staalfabriek Azovstal en verdedigden de stad tegen de Russen.

Medvedtsjoek, die medio april werd gearresteerd, geldt als een bondgenoot van de Russische president Vladimir Poetin. Hij wordt beschuldigd van hoogverraad en verduistering in Kiev. Weken geleden stelde de Oekraïense president Volodimir Zelenski voor hem te ruilen voor Oekraïense gevangenen.

Na de verovering van Marioepol spraken verschillende politici in Rusland zich echter uit tegen een gevangenenruil en riepen op om de Azov-strijders te vervolgen.