Voormalig AZ-prof Steef van Loon plotseling overleden. Haarlemmer in Spanje getroffen door hartaanval

Steef van Loon als voetballer van EDO.© Archieffoto United Photos

Arnold Aarts
Haarlem

Voormalig AZ-voetballer Steef van Loon (57) is zondag plotseling overleden. De Haarlemmer was op bezoek bij zijn zoon Jesse in Valencia toen hij werd getroffen door een hartaanval.

Van Loon speelde in het seizoen 1989-1990 bij AZ, dat toen nog in de eerste divisie uitkwam. Zijn transfer naar Alkmaar was de beloning voor een fantastisch seizoen dat de technisch vaardige libero kende bij RCH.

Met de Heemsteedse amateurclub veroverde hij het algemene landskampioenschap. Dat succes werd zwaar overschaduwd door de SLM-vliegramp in Suriname, waarbij Van Loon niet alleen zijn trainer Nick Stienstra verloor maar ook zijn beste vriend Florian Vijent. De keeper was in 1987 van RCH naar Telstar gegaan.

Debuut

Van Loon kwam bij AZ tot 21 wedstrijden. Hij debuteerde op 12 augustus 1989 thuis tegen Helmond Sport (4-2). Zijn Alkmaarse periode bleef tot een seizoen beperkt, omdat de nieuwe coach Henk Wullems het niet in hem zag zitten. Van Loon speelde daarna voor topamateurclubs als OSV, Zeeburgia, EDO en Koninklijke HFC.

Van Loon begon met voetbal bij SV Spaarnwoude. Hij woonde met zijn ouders in het gelijknamige dorp op een boerderij. Van Loon zat tien jaar in de jeugdopleiding van de voormalige profclub HFC Haarlem, waar hij tot het tweede elftal kwam. Daarna volgde zijn overgang naar RCH.

Rustiger

Na zijn voetballoopbaan werd hij trainer. Afgelopen seizoen was hij assistent van HBC-coach Jasper Ketting. Ook maakte hij zich verdienstelijk voor de jeugdafdeling van de Heemstedenaren. Van Loon had aangekondigd het rustiger aan te gaan doen, om meer tijd te kunnen besteden aan zijn kinderen en kleindochter.

Net binnen