IJmuiden centrum van windenergie tijdens Windday 2022. Vijfhonderd deelnemers aan tweedaags evenement

Windturbines in het offshore windpark Egmond aan Zee.© archieffoto ANP

Pieter van Hove
IJmuiden

IJmuiden is 15 en 16 juni een belangrijke ontmoetingsplaats voor vertegenwoordigers van de windenergiesector, zowel op zee als op land.

Zij komen bijeen tijdens Windday 2022, dat twee dagen duurt, en draait om de energietransitie en de rol die de wind daarbij speelt. Maar liefst vijfhonderd deelnemers zijn donderdag aanwezig in de Felison Cruise Terminal in de IJmondhaven voor toespraken van deskundigen, onder wie minister Rob Jetten van Klimaaat en Energie. Daarnaast worden er diverse workshops gehouden.

Excursies

Voor vrijdag staan er twee excursiemogelijkheden op het progamma, een naar Den Helder en de ander naar IJmuiden. Bij de eerste excursie varen de deelnemers naar onder andere de diverse windmolenparken. In Den Helder staan er diverse presentaties gepland. In IJmuiden bezoeken de gasten bedrijven als Strohm (gespecialiseerd in composietbuizen) en stroomleverancier Vattenfall.

Het tweedaagse evenement is mede georganiseerd door offshore belangenvereniging Ayop, de provincie Noord-Holland ,North Sea Energy Gateway, de gemeente Den Helder en het platform Economische Samenwerking IJmond en vindt plaats onder auspiciën van NWEA , de landelijke organisatie op het gebied van Windenergie. Er zijn excursies gepland naar windoffshorebedrijven als Vattenfall en Strohm, beide in de IJmondhaven.

Met het stoomschip De Hydrograaf gaat het gezelschap vervolgens naar Velsen-Noord waar een bezoek aan Wind Cable Services op het programma staat. Aan boord van het stoomschip houdt Michael van Toledo, directeur van overslagbedrijf TMA Logistics, een toespraak over de bemoeienissen van zijn bedrijf bij de windparken.

Op de terugweg gaat de boot langs windpark Egmond aan Zee en naar de aanlanding van de stroomkabels van de windmolenparken Hollandse Kust West en Noord waarover Manon Raats van energieleverancier Tennet het een en ander zal toelichten.

De regionale bemoeienis met windoffshore blijkt verder wel uit het feit dat naast Jetten ook Peter van de Meerakker, algemeen-directeur Zeehaven IJmuiden, Jacoba Bolderheij (directeur haven van Den Helder), Sylvia Boer (directeur AYOP), Dorine Bosman (Port of Amsterdam) en gedeputeerde Edward Stigter uiteenzetten wat de mogelijkheden zijn om te komen tot groene energie en hoe onze regio daar een rol in vervult.

Net binnen