Burgemeester Kiev wil nu echt met Berlijnse collega praten

ANP Producties | Bron: ANP
KievBerlijn

Verscheidene Europese burgemeesters hebben de afgelopen dagen gesprekken gevoerd met iemand die zich waarschijnlijk via 'deepfake'-technologie voordeed als Vitali Klitsjko, de burgemeester van Kiev. "Dit is criminele energie en we moeten zo snel mogelijk uitvinden wie hier achter zit", zei Klitsjko tegen de Duitse krant Bild.

Het gaat voor zover bekend om burgemeester Franziska Giffey van Berlijn, burgemeester José Luis Martínez-Almeida van Madrid en Michael Ludwig van Wenen. Giffey voerde een gesprek van ongeveer vijftien minuten met een man die in alles leek op de burgemeester van Kiev. In de loop van de conversatie rezen echter vermoedens dat het om een bedrieger ging die gebruikmaakte van 'deepfake'-technologie en werd het gesprek volgens een Berlijnse woordvoerster verbroken. Bij deepfake kunnen mensen de vorm aannemen van iemand anders en qua spraak en bewegingen heel realistisch overkomen.

De Oekraïense ambassadeur in Duitsland bevestigde later dat Giffey niet met Klitsjko had gesproken en er dus waarschijnlijk sprake was van deepfake. "Het maakt helaas deel uit van de realiteit dat de oorlog met alle middelen wordt gevoerd", twitterde Giffey.

Michael Ludwig vond het irritant te constateren dat hij niet met de echte burgemeester had gesproken, maar zei dat het "geen groot probleem" was, want ze hadden geen gevoelige informatie besproken. Een woordvoerder van José Luis Martínez-Almeida bevestigde dat de Madrileense burgemeester met een nep-Klitsjko had gesproken maar dat het gesprek snel werd afgekapt.

Klitsjko gaf aan dat gesprekken alleen worden georganiseerd via officiële kanalen in Kiev. De politie in Duitsland en Spanje hebben een onderzoek ingesteld.