Wladimir Balentien ’De man van de homeruns’ in selectie voor Honkbalweek Haarlem; eerste keer actief op Nederlandse bodem

Monne Reitsma
Haarlem

De 37-jarige Wladimir Balentien kan al terugkijken op een imposante loopbaan als honkballer maar speelde nog nooit op Nederlandse bodem. Daar komt tijdens de Honkbalweek Haarlem verandering in. Hij is opgenomen in de nationale selectie die van 8 tot en met 15 juli in Haarlem speelt.

Balentien is een van Antiliaanse honkballers die de Major League in de Verenigde Staten wist te bereiken. Tot een echte doorbraak kwam het niet maar des te bekender werd zijn naam toen hij in de hoogste klasse van de Japanse profcompetitie (NPB) ging spelen. In 2013 sloeg hij zestig homeruns in een seizoen en daarmee sloeg hij het record van de Japanse legende Sadaharu Oh uit 1964 (55 homeruns) uit de boeken.

Als international was Balentien in 2017 voor het laatst actief in de nationale ploeg. Hij deed toen mee aan de World Baseball Classic. Begin dit jaar maakte hij bekend te stoppen als honkballer in Japan. Hij tekende voor een club in Mexico. Mede daardoor is hij nu beschikbaar voor de Honkbalweek.

Technisch Directeur Rick van den Hurk, die zelf jaren in Japan honkbalde, noemt het geweldig dat Balentien van de partij is. „Hij is natuurlijk een van de meest succesvolle slagmensen die ooit voor het Koninkrijksteam uitgekomen is en om hem toe te voegen aan deze selectie is een enorme eer. Hij heeft geweldig gepresteerd in Japan en heeft over de hele wereld gespeeld.”

Naast Balentien zitten er in de selectie van bondscoach Evert-Jan ’t Hoen ook vier debutanten: Dennis Burgersdijk van HCAW, Ryan Huntington van Twins Oosterhout, Chris Stuart van San Jacinto (college) en Kevin Josephina van het Italiaanse Bologna.

Het doel voor de Honkbalweek is voor ’t Hoen duidelijk: „Wij willen de finale halen.” Daarnaast wil hij graag zoveel mogelijk spelers in actie zien, want de Honkbalweek fungeert voor deze spelers uiteraard ook als een showcase op weg naar de belangrijke World Baseball Classic, die in 2023 terugkeert op het programma.

Het Koninkrijksteam opent de Honkbalweek, waaraan ook Team USA, Japan, Curaçao en Cuba deelnemen, op vrijdag 8 juli om 19.30 uur met de wedstrijd tegen Italië.

De complete selectie:

Pitchers: Dennis Burgersdijk (HCAW), Ryan Huntington (Twins Oosterhout), Mike Groen (Amsterdam), Chris Stuart (HCAW/San Jacinto college), Franklin van Gurp (Amsterdam), Juan Carlos Sulbaran (Neptunus), Kevin Kelly (Neptunus), Lars Huijer (HCAW), Mike Bolsenbroek (Heidenheim), Shairon Martis (Amsterdam) en Aaron de Groot (Neptunus).

Catchers: Dashenko Ricardo (Neptunus) en Sicnarf Loopstok (Amsterdam).

Binnenvelders: John Polonius (Neptunus), Sharlon Schoop (Amsterdam), Delano Selassa (Amsterdam), Juremi Profar (Mexico), Kevin Josephina (Bologna), Dwayne Kemp (Neptunus).

Buitenvelders: Kalian Sams (Amsterdam), Roger Bernardina (Neptunus), Wladimir Balentien (Mexico), Jiandido Tromp (Neptunus) en Denzel Richardson (Amsterdam).

Net binnen