Specht met houthakkers overhemd maakt gehakt van windmolens. Kunstenaars Collectief Velsen exposeert in De Waag.

Een werk van Bettine Heslinga.

Een werk van Bettine Heslinga.© Foto pr

Van onze verslaggever
Haarlem

Maar liefst negen kunstenaars van Kunstenaars Collectief Velsen stellen vanaf 10 juli hun werk ten toon in De Waag in Haarlem.

Werken van Reina de Haan, Bettine Heslinga, Renske de Jong, Kees Kalkman, Winnie Meijer-Rob, Ernst Merhottein, Petra C. M. Meskers, Dakmar Scholten en Afke Spaargaren zijn tot en met 31 juli te bewonderen.

Renske de Jong fotografeert, trotseert, schildert, breit, naait, zaagt en timmert. Wat haar hoofd bedenkt, kunnen haar handen maken. Haar motto is: ’Ik maak dingen, dat is wat ik doe’.

Bettine Heslinga werkt met textiel. ’Van lappen, stoffen en draden componeer ik vaak kantachtige structuren (TexTiles) volgens een eigen techniek. Kleur, dessin en textuur van mijn materiaal, textiel, inspireren mij tot het creëren van steeds weer nieuwe doeken. Ik scheur lappen uit elkaar, ontrafel en voeg weer samen tot een ander geheel, een beeld met een eigen sfeer en zeggingskracht.’

Hakbijl

Winnie Meijer-Rob heeft als inspiratiebron nieuwsitems over vogels. ’De specht die in het voorjaar met veel geroffel zijn nestholte in bomen uithakt, is cartoonesk uitgebeeld als een actievoerder tegen de voor vele vogels dodelijke windmolens. Gekleed in een houthakkershemd staat hij trots en fier met zijn hakbijl naast een neergehaalde windmolen. Molengehakt.’

Dakmar Scholten schildert vooral realistisch in de klassieke technieken, maar haar thema’s zijn minder klassiek. Het resultaat is eerder fantasievolle schilderijen op het schemergebied tussen fijn- en bijna magisch realisme. ’Vluchtige, vergankelijke momenten die op het doek een langer leven mogen leiden’.

Petra C. M. Meskers’ werk omvat geen creatieve explosies maar spelend, aftastend werkt zij met gemengde technieken en laat zich vooral leiden door het proces, dat continu doorgaat. ’Daarbij gebruik ik onder andere geconserveerde vissenhuiden.’

Hertjes

Afke Spaargaren laat zich inspireren door de natuur. Drie jaar op rij schilderde ze haar vierluiken in Normandië en vorig jaar in haar eigen tuin. ’Of het nu de hertjes zijn die zich verplaatsen van duin naar tuin in de gemeente Velsen, of mijn eigen tuin… de natuur blijft boeien’.

Kees Kalkman zijn werk bestaat uit projecten gevarieerd qua thema’s en gebruikte technieken. Een belangrijk deel van zijn werk is geïnspireerd door de natuur. In de Tuin van Kapitein Rommel te Castricum schilderde hij een tafereel, dat goed aansluit bij zijn ’onze duinen’.

Ernst Merhottein schildert en creëert gedreven in diverse technieken een bizarre wereld waarmee hij in een magisch /surrealistisch verbeelding zijn emotie uit over de vreemde scheefgroei in de wereld. Met een aanklacht en een grap ineen geeft hij de toeschouwer iets te denken.

Blij

Reina de Haan, zeer begaan met de wereld en haar natuur, vindt dat iedereen de kans moet krijgen om kunst te kopen. Haar grootste vreugde is schilderen. ’Als iemand het mooi vindt, word ik daar blij van. Kunst moet niet in een atelier blijven staan, maar aan de muur hangen en daarom is het fijn als het voor velen betaalbaar is’.

De expositie is te zien van 7 juli tot en met 31 juli. Op donderdag en vrijdag van 13.00 tot 17.00 uur in De Waag in Haarlem.