Verantwoord gokken? Hahaha | column

Joost Prinsen

Ik lees de schaakcolumn van Hans Ree in de NRC. Altijd lezenswaardig. Over wereldkampioen Magnus Carlsen schrijft hij: ’Hij gaat in ieder geval een WK spelen, namelijk de ’World Series of poker” in Las Vegas. Hij is een gewiekste pokeraar die daar optreedt als ’ambassadeur voor verantwoord gokken’ voor het online gokbedrijf Unibet.

Verantwoord gokken: hahaha. Denk ook aan verantwoord stomlazerus worden of verantwoord de snelweg oversteken. Laten we pokeren en gokken overigens niet op één lijn stellen. Pokeren is een uiterst moeilijk kaartspel, maar gokken is een kansloze bezigheid.

Onthoud over gokken slechts dit: je verliest op termijn altijd. Vandaar dat het stormliep toen de regering oktober vorig jaar vergunningen ging verstrekken aan online goksites. Want in de gokwereld gaat meer geld om dan in alle beroepssporten bij elkaar inclusief de Formule 1. En dat geld verdwijnt vroeg of laat, meestal vroeg trouwens, altijd in de zakken van de aanbieders en nooit in die van de gokkers.

Daar voelt onze regering zich kennelijk schuldig over. Ze strijken hun aandeel op via de kansspelbelasting. En dus willen ze iets doen voor de arme gokker die zijn spaarcentjes vrijwillig afstaat aan die online bedrijven met vergunning, de Unibets van deze wereld.

Vorige week bepaalde minister Weerwind (Rechtsbescherming) dat bekende personen geen reclame meer mogen maken voor gokbedrijven. Ellie Lust, Dick Advocaat, Andy van der Meijde om er een paar te noemen zijn hun bijverdienste kwijt. De minister wil hiermee kwetsbare groepen en probleemspelers beschermen. U en ik weten inmiddels dat alle gokkers probleemspelers zijn, maar dit terzijde. En omdat Ellie, Dick en Andy natuurlijk has beens zijn, geldt het reclameverbod in één moeite door voor iedereen die maar een beetje bekend is van sport, politiek, radio of tv.

Raar eigenlijk. Je verkoopt vergunningen en int belasting over de winst. Mogen die sites dan zelf bepalen hoe ze reclame maken? Kun je een half jaar later Ellie, Dick en Andy die schnabbels zomaar verbieden? Ik zou graag willen weten hoe dat wettelijk in elkaar steekt.

Maar vooral: wat denk je te bereiken met zo’n verbod? De afgelopen maanden zijn op internet en tv honderdduizenden gokreclames voorbij gekomen. Die stroom dam je niet in door gezichten te verbieden. Want ieder reclamebureau kan leuke commercials bedenken zonder een bekende snuit. Er wordt gewerkt aan verdere maatregelen op advertentiegebied. Maar ook dat zal niet helpen.

Want de gokverslaafde heeft in Nederland ruim baan gekregen. Ambassadeurs voor verantwoord gokken of de afwezigheid van Ellie Lust in de STER zullen hem niet tegenhouden. Sinds 1 oktober 2022 teistert een vloedgolf aan goksites ons land. En minister Weerwind is als Hansje Brinker met zijn vinger in de dijk.