Ruim vijf jaar cel voor Duitse ex-militair met aanslagplannen

ANP Producties | Bron: ANP
Frankfurt

Een extreemrechtse Duitse ex-militair die in 2017 een aanslag beraamde op politici is veroordeeld tot 5,5 jaar celstraf. De rechters in Frankfurt achten Franco Albrecht schuldig aan het voorbereiden van geweldsdaden, illegaal wapenbezit, verduistering en fraude, melden Duitse media. Justitie had zes jaar en drie maanden gevangenisstraf geëist.

De 33-jarige Albrecht nam een ​​valse identiteit aan als Syrische vluchteling en vroeg en kreeg asiel, om onder zijn zelfbedachte naam een aanslag te plegen. Hij spreekt geen Arabisch, maar daar werd niet eens naar gevraagd.

De voormalige luitenant werd in februari 2017 opgepakt op de luchthaven van Wenen toen hij een verstopt pistool uit een luchthaventoilet probeerde te halen. Toen hij zijn vingerafdrukken moest afgeven, kwam aan het licht dat hij meerdere identiteiten had aangenomen.

De aanslagplannen, die de man heeft ontkend, zouden zijn gericht op hooggeplaatste politici. De aanklagers toonden een lijst met mogelijke doelwitten en kwamen met bewijzen dat hij er extreemrechtse ideeën op nahield. Tijdens het proces maakte Albrecht antisemitische opmerkingen en bedreigde hij politieke tegenstanders. In zijn woning zijn tal van wapens en nazivoorwerpen gevonden. De man betuigde spijt dat hij wapens had opgepot.