Studentencorps in Amsterdam krijgt voorlopig beurzen niet terug

ANP Producties | Bron: ANP
Amsterdam

De maatregelen tegen het studentencorps in Amsterdam blijven zoals ze zijn, laat een woordvoerster van de Hogeschool van Amsterdam (HvA) weten. Dat betekent dat de vereniging de beurzen vanuit de hogeschool en universiteiten voorlopig niet terugkrijgt. "De uitlatingen van afgelopen week helpen niet bij het herstel van het vertrouwen."

Ook de Universiteit van Amsterdam (UvA) en de Vrije Universiteit laten weten de vrouwonvriendelijke uitlatingen van leden van het corps zorgwekkend te vinden. "Vanuit de onderwijsinstellingen is eerder aangegeven dat het vertrouwen eerst moet worden hersteld, voordat de reeds lopende maatregelen worden opgeheven. Dit incident helpt daar zeker niet bij. Wij gaan ervan uit dat het bestuur passende maatregelen neemt", aldus een VU-woordvoerster.

De woordvoerder van de UvA benadrukt dat de beurzen niet voor niets zijn ingetrokken. "We vinden dat een cultuuromslag moet plaatsvinden. Deze uitlatingen ondersteunen eerder het beeld dat we al hebben van het corps."

Onderzoek

Verder wachten de universiteiten en de hogeschool het onderzoek af dat wordt gedaan naar de vrouwonvriendelijke uitspraken tijdens de viering van het lustrum van het Amsterdamsch Studenten Corps en de Amsterdamsche Vrouwelijke Studenten Vereeniging. Wat er met studenten gebeurt als naar voren komt dat zij dergelijke uitspraken hebben gedaan, kunnen de UvA en HvA nog niet zeggen.

Zondagavond zeiden mannelijke leden van het corps tijdens speeches dat vrouwen "sperma-emmers" zijn en "niks en niks meer dan een hoer". Mannen zouden "de nekken van vrouwen breken, om hun lul erin te steken". Een bestuurslid van de vereniging, dat eveneens vrouwonvriendelijke uitspraken deed, noemde de beoogde cultuurverandering bij het corps een façade en zag de verenigingsleden als verheven boven de samenleving.

'Schokkend en kwetsend'

Heleen Vos, voorzitter van A.S.C./A.V.S.V., keurt de gebeurtenissen af en zegt dat ze niet te rijmen zijn met de vereniging. Ze heeft de "vrouwonvriendelijke, discriminerende woorden van de sprekers en anderen in de zaal als schokkend en kwetsend" ervaren. Vrouwen van A.V.S.V. stellen in een mail, met ruim 270 ondertekenaars, klaar te zijn met het seksisme.

Een jaar eerder verbraken de Amsterdamse universiteiten en de hogeschool hun banden met het studentencorps. In september kwam aan het licht dat bij zes mannen- en vrouwendisputen de aankomende leden bij de ontgroeningen te maken kregen met extreme vernedering, schoppen en slaan. De introductietijd werd stilgelegd en de vereniging werkte naar eigen zeggen aan een nieuwe cultuur.

Net binnen