’Er gaat iets mis op vakantie...’: Pijn in je oren in het vliegtuig

© Illustratie Getty Images/fStop

Sophie van den Berg

Vakantie is een periode om te ontspannen. Maar er kunnen ook dingen misgaan. Je eet iets verkeerds, je ontdekt dat je de pil bent vergeten of vergaat van de oorpijn in het vliegtuig. Een tip om je vakantie een stuk aangenamer maken.

U kent het misschien wel: een pijnlijk gevoel aan uw oren tijdens het stijgen of dalen in het vliegtuig. Het is een probleem dat veel voorkomt.

In deze tweede aflevering van de wekelijkse vakantierubriek geeft gehoordeskundige René van der Wilk een aantal handige tips om dit pijnlijke gevoel tegen te gaan.

Dat je wat pijn ervaart tijdens het stijgen of dalen, komt doordat de druk om ons heen verandert, maar de druk in het middenoor gelijk blijft. Tijdens het stijgen wordt het trommelvlies door de dalende druk in de cabine naar buiten geduwd en tijdens het dalen juist naar binnen, door de stijging van de druk. Veel mensen ervaren meer pijn aan hun oren tijdens het dalen, omdat het trommelvlies dan naar binnen is geduwd en het oor dit minder makkelijk zelf kan oplossen.

Van der Wilk heeft hier meerdere oplossingen voor: „Als je gaat slikken, een drankje gaat drinken of op een snoepje gaat sabbelen, komt er wat meer lucht in het middenoor waardoor de druk aan beide kanten van het trommelvlies weer gelijk wordt. Hierdoor gaat de pijn weg of wordt het minder. Wat je ook kunt doen tijdens het dalen is inademen, je mond daarna dicht doen, met je duim en wijsvinger je neus dichtknijpen en dan een beetje druk zetten tijdens het uitademen via je neus. Als het goed is hoor je dan een plop, wat betekent dat je oren zijn geklaard en de druk weer gelijk is.”

„Sommige mensen hebben misschien last van een verstopte neus of zijn een klein beetje verkouden als ze op vakantie gaan. In dit geval raad ik aan om neusspray te gebruiken. In sommigen zit de werkzame stof Xylometazoline. Dit is een medicijn dat de gezwollen slijmvliezen in de neus doet slinken. Hierdoor kun je makkelijker ademhalen, waardoor ook de beluchting wat makkelijker gaat. Dit geldt ook voor allergieën. Als je hiervoor een tablet inneemt, kun je makkelijker ademhalen en dit zorgt er dus ook weer voor dat je tijdens het drinken of slikken meer lucht kwijt kan en de pijn tijdens het dalen minder wordt.”

„Naast het sabbelen op een snoepje of een slokje water drinken, kun je ook druk regulerende oordoppen in doen. Deze zorgen ervoor dat de druk binnen en buiten het trommelvlies gelijk blijft. Sommige mensen zeggen er baat bij te hebben, maar dat deze oordoppen echt werken is tot op heden nog niet medisch bewezen.”

Bij kleine kinderen is het net iets anders. Bij hen ligt de buis van Eustachius (de buis die de verbinding vormt tussen de middenoorholte en de keelneusholte) wat horizontaler. Hierdoor krijgen kleine kinderen en baby’s meer oorpijn tijdens het vliegen. Volgens Van der Wilk kun je dan het beste een speen of de fles geven tijdens het dalen.

Van der Wilk wil ten slotte nog een waarschuwing geven: „Bij mensen die heel erg verkouden zijn, waarvan de holtes dichtzitten of een keelontsteking hebben, is het iets gevaarlijker om de drukopbouw op je oren te krijgen. Controleer dus in dit geval bij de huisarts of je in staat bent om te vliegen.”

Vakantie is een periode om te ontspannen. Maar er kunnen ook dingen misgaan. Je eet iets verkeerds, je ontdekt dat je de pil bent vergeten of vergaat van de oorpijn in het vliegtuig. De komende weken zult u hier allerlei tips vinden die uw vakantie een stuk aangenamer maken.

Net binnen