Israël voert luchtaanval uit op jihadisten in Gazastrook

ANP Producties | Bron: ANP
Jeruzalem

Het Israëlische leger voert vrijdag in de Gazastrook luchtaanvallen uit op doelwitten van de Palestijnse militante beweging Islamitische Jihad. Het gaat om meerdere aanvallen op verschillende plekken, waaronder het centrum van de stad Gaza. Het Israëlische leger bevestigt de luchtaanvallen.

Het Palestijnse ministerie van Gezondheid meldt minstens tien doden onder wie een 5-jarig meisje, en minstens 55 gewonden. Een van de dodelijke slachtoffers is Taysir al-Jabari, een hoge commandant van Islamitische Jihad, bevestigt de groep in een verklaring.

Het Israëlische leger spreekt daarentegen van vijftien doden. "Wij schatten dat vijftien mensen in actie zijn gedood", zei een legerwoordvoerder, waarmee hij Palestijnse strijders bedoelde. En: "We zijn nog niet klaar."

Dreigementen

Er klonken meer dreigende woorden aan Israëlische zijde. "Iedereen die Israël kwaad probeert te doen moet weten: we zullen je vinden", zei premier Yair Lapid in een verklaring. Minister van Defensie Benny Gantz zei: "We zullen niet toestaan dat iemand de burgers van Israël bedreigt of schade toebrengt. Wie dat toch probeert, zal pijn voelen."

Hamas, de militante groep die Gaza regeert, zei dat Israël "een nieuwe misdaad heeft begaan waarvoor het de prijs moet betalen". De groep gaf aan de wapens op te pakken omdat "we de huidige situatie niet kunnen accepteren. We moeten op alle fronten het vuur openen op de vijand", zei Hamas in een verklaring.

Volgens onbevestigde berichten zijn vanuit Gaza al mortiergranaten afgevuurd op de militaire basis Kissufim en op Eshkol in de Gaza-bufferzone, in het zuiden van Israël.

Onrust

De Israëlische luchtaanvallen volgen op onrust in de regio na de aanhouding van twee hooggeplaatste leden van Islamitische Jihad, dat een grote aanwezigheid heeft in Gaza. Het tweetal werd onlangs opgepakt op de door Israël bezette Westelijke Jordaanoever.

Medio juni voerde Israël ook al luchtaanvallen op de Gazastrook uit. Dat deed Israël toen nadat het leger een door Palestijnse militanten afgevuurde raket had onderschept. De raket was gericht op de stad Ashkelon, in het zuiden van Israël. Er vielen geen doden bij die luchtaanvallen.