Verdachte opgepakt voor schietpartij in Jeruzalem

ANP Producties | Bron: ANP
Jeruzalem

De Israëlische politie heeft een verdachte opgepakt voor het schieten op een bus in de Oude Stad in Jeruzalem. Bij de aanval zijn acht gewonden gevallen. De toestand van twee slachtoffers is kritiek.

De verdachte sloeg aanvankelijk op de vlucht, waarop de veiligheidsdiensten een klopjacht begonnen, maar meldde zich uren later op een politiebureau. De politie zegt dat de "terrorist" nu in handen van de autoriteiten is. Het gaat volgens Israëlische media om een 27-jarige Palestijn.

De verdachte zou het vuur hebben geopend toen de bus stopte bij de halte voor het Graf van Koning David, in de buurt van de Klaagmuur. Hij raakte zowel mensen in als buiten de bus. Onder de slachtoffers zijn volgens Israëlische media vier Amerikanen en een zwangere vrouw. De vrouw moest vanwege ernstige verwondingen een keizersnede ondergaan. De toestand van de baby is ernstig maar stabiel.

Premier Yair Lapid heeft laten weten mee te leven met de slachtoffers. Daarnaast waarschuwt hij voor de gevolgen van dergelijke aanvallen: "Mensen die ons kwaad willen doen, moeten weten dat ze een prijs zullen betalen voor elk kwaad dat onze burgers wordt aangedaan."

Het is de laatste maanden onrustig in de regio. In Israël vielen sinds maart negentien doden bij aanvallen. Meer dan vijftig Palestijnen werden de afgelopen maanden gedood bij Israëlische operaties op de Westelijke Jordaanoever. Vorige week bestookten Israël en de beweging Islamitische Jihad elkaar met raketten van en naar Gaza. Daarbij vielen minstens 49 Palestijnse doden. Het geweld hield een week geleden op, toen een wapenstilstand werd bemiddeld door Egypte.