Knaagdierencentrum en dierentehuis zitten bomvol konijnen: ’Ze worden massaal gedumpt’

Knaagdierencentrum IJmuiden zit vol.

Wessel Mekking
IJmuiden

Knaagdierencentrum IJmuiden en Dierentehuis Kennemerland in Zandvoort zitten momenteel bomvol konijnen. Het is een van de redenen waarom op zaterdag 27 augustus een informatiemiddag gehouden wordt over knaagdieren en konijnen.

„De opvang zit echt vol”, zegt Audrey Clausen, manager van het knaagdierencentrum aan de IJmuidense Heerenduinweg. Dat houdt in dat wie een konijn of knaagdier wil afstaan op een lange wachtlijst komt te staan en geduld moet hebben. Zwerfdieren worden nog wel opgevangen. Maar met ongeveer veertig konijnen en evenzoveel knaagdieren is voor hen ook nauwelijks nog plek.

(Tekst gaat door onder de foto)

Konijnen zijn groepsdieren.© foto’s United Photos/Toussaint Kluiters

Zo druk is het bij Knaagdierencentrum IJmuiden nog nooit geweest. Clausen denkt dat het verschillende oorzaken heeft. Mogelijk zijn tijdens de coronapandemie veel konijnen in huis genomen en ontdekken de eigenaren nu dat dat niet zo’n goed idee was. Ook kan het volgens haar zijn dat kinderen op hun huisdier zijn uitgekeken; het konijn of de knager bleek toch minder een knuffeldier dan verwacht.

Zandvoort

Bij Dierentehuis Kennemerland, aan de rand van Zandvoort, zijn eveneens wachtlijsten voor het afstaan. Het asiel bood dinsdagmiddag onderdak aan 26 konijnen, maar de kans is groot dat dit inmiddels is toegenomen. Geregeld brengt de dierenambulance konijntjes die in de natuur waren losgelaten, zegt Ellen Quanjer, beheerder van de dierenopvang in de badplaats. „Ze worden massaal gedumpt”, ervaart ze. Dat gebeurde in het verleden ook wel, maar niet op zulke grote schaal. „In het bos wacht de konijnen een zekere dood”, waarschuwen ze bij Dierentehuis Kennemerland. Een enkeling wordt gevonden en ondergebracht in het asiel. Soms zijn de zwervers ziek en jagen ze de organisatie op kosten.

Op de wachtlijst in Zandvoort staan inmiddels vijf konijnen van wie de eigenaren af willen. Een hondenkennel is al gevuld met konijntjes. In IJmuiden is de wachtlijst met vijftig dieren nog langer.

Konijnenmaand

Alle reden voor ’augustus konijnenmaand’. Bij Knaagdierencentrum IJmuiden kunnen tijdens de informatiemiddag op 27 augustus van 13 tot 16 uur de adoptiedieren - konijnen, cavia’s, muizen, ratjes en een gerbil - worden bekeken. Door een beest te adopteren, kan een dierenleven worden gered en ontstaat ruimte voor konijnen in nood, benadrukken de dierenasiels.

(Tekst gaat door onder de foto)

Op 27 augustus wordt in IJmuiden een informatiemiddag gehouden.

Die middag zijn allerlei deskundigen en ondernemers aanwezig om informatie te geven over het verzorgen van een konijn of knaagdier. ’KonijnenKenner’ Angeline vertelt bijvoorbeeld over konijnengedrag, zindelijkheid en alles wat komt kijken bij het afscheid van een konijn. Chanty’s Place is van de partij om advies te geven over voeding en trimster Jessica Sluis van Konijnenadvies beantwoordt vragen over vachtverzorging. Ook wie geïnteresseerd is in hamsters, kan rekenen op informatie. Zelfs hangmatjes voor ratjes zijn die dag te koop.

Bezoekers wordt op 27 augustus duidelijk gemaakt wat allemaal komt kijken bij het verzorgen van een konijn of knager. Door voor een plaatsing nauwgezet te werk te gaan, hopen het knaagdierencentrum en de dierentehuis het dumpen van konijnen te verminderen.

(Tekst gaat door onder de foto)

Het knaagdierencentrum biedt onderdak aan allerlei soorten knagers.

„Het wordt soms onderschat”, zegt Clausen over het houden van een konijn. Zo weet lang niet iedereen dat het voor dit huisdier ongezond is in z’n eentje te leven. „Het zijn groepsdieren.” Ook moeten ze ruimte hebben om buiten hun hok te kunnen rondhuppelen en springen. „Anders kun je een gefrustreerd of gedeprimeerd huisdier krijgen”, waarschuwt de manager van het knaagdierencentrum.

Een konijn wordt ook niet zomaar meegegeven. Soms gaan daar meerdere gesprekken aan vooraf. En als iemand al een konijn heeft, wordt vooraf gekeken of die matcht met een nieuw soortgenootje. „We begeleiden koppelingen. We hebben al tientallen jaren ervaringen in wat wel of niet werkt.”

(Tekst gaat door onder de foto)

Charlie uit Zandvoort zoekt nog een nieuw huisje.

In Zandvoort mag een konijn alleen mee als iemand al minstens één soortgenoot in huis heeft, pas nadat een ’speeddate’ heeft plaatsgevonden. Of iemand moet tegelijk meerdere konijnen in huis nemen. De beesten zijn altijd gevaccineerd en gecheckt door de dierenarts als ze de Zandvoortse opvang verlaten. De rammelaars zijn gecastreerd als ze elders onderdak krijgen.

(Tekst gaat door onder de foto)

Ook Schaap wordt graag geadopteerd.

Bunny-fotowedstrijd

Tijdens ’augustus konijnenmaand’ kunnen konijnen in Zandvoort worden gechipt voor vijf euro. Wie al een konijn heeft en een vriendje of vriendinnetje komt halen, mag het beest gratis laten chippen. Ook houdt Dierenopvang Kennemerland een ’bunny-fotowedstrijd’. Wie een mooie foto van een adoptiekonijn schiet, maakt kans op een prijs.

(Tekst gaat door onder de foto)

Houdini verblijft nu nog in Dierentehuis Kennemerland.

’Dier & Mens Wijzer’

Via de website van de Dierenbescherming kan ’De Dier & Mens Wijzer’ worden gedaan om te zien of een huisdier wel bij je past.

Net binnen