Op deze dag in 1955 had PSV de Europese primeur. De Eindhovenaren waren echter kansloos tegen Oostenrijkse goochelaars

De spelers van PSV poseren voor vertrek naar een Europese uitwedstrijd. Linksvoor staat Hilversummer Roel Wiersma.© Foto Harry Pot/Anefo

Kees van Dalsem
Eindhoven

In deze rubriek blikken we terug op een historische sportgebeurtenis die deze week haar ’verjaardag’ viert. Vandaag de eerste ronde van de Europa Cup 1 op 21 september 1955 in Wenen tussen Rapid Wien en PSV (6-1).

PSV wist zich dit seizoen net niet te plaatsen voor de Champions League, zoals de Europa Cup 1 sinds 1992 heet. Zowel in 1955 - tijdens het eerste seizoen van de Europa Cup 1 - als in 1992 was PSV de eerste Nederlandse deelnemer aan het hoogste Europese voetbaltoernooi.

Eerste klasse

De Eindhovenaren waren in 1954 helemaal geen kampioen van Nederland geworden; de titel ging naar Willem II, maar de Tilburgers gaven het ticket door aan PSV, dat achter NAC derde was geworden in de competitie van de beste clubs van de eerste klasse A tot en met D.

De Europa Cup 1 kende bij de eerste editie in 1955 slechts zestien deelnemers. De Engelse kampioen Chelsea schitterde van afwezigheid; de FA had deelname verboden. Het zou te veel afleiden van de Engelse competitie. En ook de Sovjet-Unie vaardigde geen deelnemer af. De reden daarvoor was de strenge winter in eigen land. Het toernooi werd net als nu gewoon tijdens het West-Europese voetbalseizoen op doordeweekse dagen gespeeld.

Rekordmeister

De Eindhovenaren werden in de eerste ronde gekoppeld aan Rapid Wien, de Oostenrijkse kampioen. Wenen had echter geen kind aan PSV. In Pfarrwiese, het stadion van ’rekordmeister’ Rapid, werd de ploeg van trainer Huib de Leeuw voor het oog van zo’n 10.000 toeschouwers helemaal weggespeeld.

Wien kwam al snel op voorsprong. Piet Fransen maakte in de 18e minuut nog gelijk - en hij scoorde en passant ook nog eens het eerste Nederlandse Europese doelpunt - maar daarna was er geen houden meer aan. Rapid liep uit naar een 6-1 overwinning.

Legende

Fransen was niet de enige Eindhovense legende in het team. De linksbuiten vormde een dodelijk duo met Coen Dillen. Samen waren ze per seizoen goed voor zo’n veertig tot zestig doelpunten.

Achterin had PSV in 1955 versterking gekregen van Roel Wiersma, een destijds 23-jarige international uit Hilversum. Wiersma debuteerde op 18-jarige leeftijd al in het eerste team van Donar (nu HSV Wasmeer). Hij was in 1954 de eerste speler van het Nederlands elftal die geselecteerd werd terwijl hij bij een club in de derde klasse - destijds het derde niveau - speelde.

De return op dinsdagmiddag 1 november - 10.000 mensen hadden een vrije dag opgenomen om het duel vanaf 14.15 uur te volgen - betekende wel de eerste zege van een Nederlandse club in de Europa Cup 1, maar het was wel het eindstation voor de ploeg uit Eindhoven.

Goochelaars

’PSV hield Weense goochelaars op 1-0-nederlaag’, kopte dagblad Het Vrije Volk de volgende dag. De enige goal werd in de negende minuut gemaakt door Piet Fransen.

Net binnen