Stormvogels tegen EDO: Traditie in ere hersteld, maar dan wel op de zaterdag

In het zondagvoetbal stonden EDO en Stormvogels regelmatig tegenover elkaar.© Archieffoto United Photos

Rinus van der Lugt
IJmuiden

Stormvogels en EDO delen een lange historie met elkaar. In een grijs verleden speelden beide verenigingen al de nodige derby’s in de tweede divisie van het betaalde voetbal tegen elkaar. De tijden zijn veranderd. Zaterdag ontmoeten de teams elkaar in de derde klasse

Na de fusie tussen VSV en Stormvogels (waaruit Telstar ontstond) vielen de ’vogels’ in 1963 terug naar het amateurvoetbal. EDO keerde in 1971 vrijwillig terug naar de rijen van het amateurvoetbal. Op dit niveau hebben beide verenigingen in het zondagvoetbal eveneens de nodige ’robbertjes’ uitgevochten met elkaar. Vooral de duels in de hoofd- en eerste klasse werden altijd op het scherpst van de snede afgewerkt.

Beide verenigingen hebben nog meer overeenkomsten met elkaar want stopte Stormvogels in seizoen 2017-18 met spelen op de zondag, EDO volgde een jaar later. Dit seizoen wordt de traditie weer in ere hersteld. Saillant detail is dat dit de eerste confrontatie is in het zaterdagvoetbal.

„Het lijkt erop dat wij er klaar voor zijn”, kijkt EDO trainer Erik Metgod vooruit. „In de bekerduels hebben wij drie duels gewonnen. Wij hebben wel gemerkt dat het tegen derdeklassers toch wel iets makkelijker gaat. Het is alleen jammer dat wij Sander Loogman nog missen, waardoor de selectie wel erg jong is. De oudste speler is nu 22, daarom zal het nog wel eens wisselvallig zijn in ons spel. Maar als het loopt zijn wij voor elke tegenstander moeilijk te kloppen. Ik schat ons in tussen de derde en zesde plaats.”

Vakantie

Daar doet Stormvogels trainer Patrick Krop het niet voor. Hij wil hoger want zijn ploeg liep vorig seizoen promotie net aan mis. „Wij zijn vorig seizoen lang doorgegaan waardoor vele spelers laat op vakantie zijn gegaan. Wij missen tegen EDO dan ook de nodige spelers. Ik hoop wel dat de spelers de klap van vorig seizoen te boven zijn gekomen. Ik verwacht dat wel want we moeten er klaar voor zijn.”

Net binnen