Waarin het kleine Velsen-Noord wel niet groot in kan zijn: berichten over asielschip leiden tot twee nieuwe Facebookpagina’s, wat het totaal op vier brengt

De Silja Europa ligt afgemeerd aan de VOB-kade© archieffoto

Pieter van Hove
Velsen-Noord

De komst van het asielschip Silja Europa heeft geleid tot grote veranderingen bij de Facebookpagina’s die gaan over Velsen-Noord.

Er zijn twee nieuwe pagina’s opgericht en één pagina heeft voorgenomen niets meer te publiceren over de vluchtelingen. Die laatste is ‘Je bent Velsen-Noorder als’ met 4,4 duizend volgers verreweg het grootste platform. De discussies of het wel of niet welkom zijn van vluchtelingen, de rol van het gemeentebestuur (en vooral die van burgemeester Frank Dales) en persoonlijke aanvallen liepen zo uit de hand dat de beheerder met ingang van dinsdag heeft besloten alle berichten over asielzoekers te weren. ‘Mooi zo, was wel klaar met dat gejank’, reageert ene Pater Noster.

Enkele dagen eerder is een andere Velsen-Noorder – Jeannette van der Wel - al begonnen met de Facebook pagina Positief Velsen-Noord. ‘Om onderwerpen te bespreken die ons mooie dorp bezig houden. Niet alleen bespreken maar om met elkaar een oplossing te vinden door samenwerking, ideeën te delen, initiatieven te ontwikkelen. We gaan er vanuit wat wél kan in plaats van wat toch niet zou kunnen’, schrijft ze in de inleiding.

Maar even verderop: ‘Alles wat beledigend, racistisch of niets met Velsen-Noord te maken heeft wordt verwijderd’. Het aantal leden bedraagt deze dinsdag nog 62, een schijntje vergeleken met ‘Je bent Velsen-Noorder als’. Al ondervindt die laatste weer concurrentie van een ander nieuwe Facebookpagina, namelijk Digitaal Velsen-Noord, opgericht door dorpsgenoot Ron Nobels uit onvrede met het feit dat hij niet meer zijn mening kan uiten op de pagina ‘Je bent een Velsen-Noorder als’.

Overigens: op deze nieuwe pagina staan nog geen commentaren of berichten. Maar je weet maar nooit. Velsen-Noorders zijn een mondig volkje. Want er is nog een vierde ’Velsen-Noord’-pagina: namelijk ’Zo is Velsen-Noord’, een Facebookpagina met digitale krantenartikelen en onderwerpen als bonbon-schaaltjes van Hoogovens en berichten van het staalbedrijf.

Vier Facebookpagina’s over een dorpje van 5000 inwoners, waar het kleine Velsen-Noord wel niet groot in kan zijn.

Net binnen