Twee Nederlanders overleden door busongeluk in Ecuador

ANP Producties | Bron: ANP
Tena

Twee Nederlanders zijn zondagavond overleden door een busongeluk in de stad Tena in Ecuador. Dat meldt een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken maandag. De overleden personen zijn een vrouw van 74 jaar uit Haarlem en een man van 73 jaar uit Hilversum.

Er zaten in totaal 21 Nederlanders in de bus. Twaalf Nederlanders zijn gewond naar een ziekenhuis overgebracht. Ze maakten een groepsreis met de bus.

Het ministerie laat weten consulaire bijstand te verlenen aan de slachtoffers en hun families in Nederland. Ook is er contact met de lokale autoriteiten en alarmcentrale Eurocross, die de praktische hulpverlening vanuit Nederland coördineert. Eurocross heeft een speciaal telefoonnummer opengesteld voor betrokkenen, dat te bereiken is op 071-364 18 41.

Ziekenhuis

De alarmcentrale zegt te proberen alle leden van het reisgezelschap naar de Ecuadoraanse hoofdstad Quito te krijgen. Voor de gewonden zijn daar grotere ziekenhuizen met betere faciliteiten. Ook stuurt de organisatie eigen verpleegkundigen en hulpverleners naar Tena om daar de gewonden bij te staan. Dit team spreekt zowel Nederlands als Spaans.

Volgens persbureau AFP zouden de overige slachtoffers tussen de 41 en 75 jaar zijn. Er zou ook een Ecuadoraan gewond zijn geraakt. Twee gewonden zijn in kritieke toestand, aldus de directeur van het ziekenhuis in de stad Tena.

Botsing

De twee bussen botsten op elkaar op de weg tussen Tena en Baeza, in de provincie Napo. De bus die de Nederlandse toeristen vervoerde, kantelde en raakte het zwaarst beschadigd. Volgens een grote nationale krant zouden mensen in de buurt meteen hebben geholpen slachtoffers te bevrijden. De chauffeur van de touringcar zou de macht over het stuur hebben verloren en uiteindelijk tegen een bus zijn geknald. Getuigen gaven aan dat ledematen van slachtoffers verspreid over de weg lagen.

Verkeersongevallen zijn een van de belangrijkste doodsoorzaken in Ecuador. Sinds begin dit jaar kwamen daar al bijna 1500 mensen om bij verkeersongevallen. In juli kantelde een bus in een buitenwijk van de hoofdstad Quito, waarbij acht mensen omkwamen en twintig gewond raakten.

Net binnen