OM: moordaanslag Peter R. de Vries was terreurdaad

ANP Producties | Bron: ANP
Amsterdam

Twee van de nieuwe verdachten in het onderzoek naar de moord op Peter R. de Vries zijn "naar Amsterdam gestuurd" om te filmen en fotograferen hoe de misdaadverslaggever zwaargewond op de grond lag in de Lange Leidsedwarsstraat in Amsterdam. "Uitermate schokkende beelden. Uit het verspreiden daarvan blijkt het terroristisch oogmerk", zei het Openbaar Ministerie donderdag tijdens een eerste openbare zitting tegen dit tweetal, Erickson O. (27) en Gerower M.C. (26), en medeverdachte Krystian M. (27).

Volgens het OM was de moordaanslag een terreurdaad. De Vries was een landelijk zeer bekende, prominente misdaadverslaggever. Hij werd neergeschoten in een druk uitgaansgebied in het centrum van Amsterdam. De verdachten verspreidden de beelden op sociale media. Volgens het OM zijn dit allemaal elementen die de aanslag terroristisch maken.

De drie mannen weigerden iets te zeggen in de bomvolle rechtszaal. De rechtbank bepaalde dat zij de komende maanden in voorarrest blijven. De rechtbank tekende daarbij aan dat het de verdenking van het terroristisch oogmerk vooralsnog sterk vindt.

Uitvoerders

Het OM verdenkt Krystian M. van het medeplegen dan wel het uitlokken van de moord. Hij zou voor, tijdens en na de aanslag in direct contact hebben gestaan met de twee vermoedelijke uitvoerders, die hij aanstuurde. Hij heeft volgens het OM ook ontmoetingen met hen gehad.

De vermoedelijke uitvoerders, Delano G. en Kamil E., hebben eerder terechtgestaan. Het OM heeft levenslang tegen hen geëist. De rechtbank stelde in juni de uitspraak voor onbepaalde tijd uit, omdat het OM vlak voor de geplande datum daarvoor met een tot dan toe onbekende getuige op de proppen kwam.

Bewakingscamera's

Deze getuige legt onder meer een verband tussen M. en Ridouan Taghi, die de opdrachtgever zou zijn van de moord. De Vries was vertrouwenspersoon van Nabil B., kroongetuige in het omvangrijke liquidatieproces Marengo, waarin Taghi hoofdverdachte is.

O. en M.C. zijn ten tijde van de aanslag geregistreerd door bewakingscamera's. Op de beelden is te zien dat zij ongeveer drie kwartier in de McDonald's zaten, tegenover de studio van RTL Boulevard in het centrum van Amsterdam. Op de bewuste avond trad De Vries in dat programma op. Toen hij kort na 19.30 uur de studio verliet en naar zijn auto verderop in een parkeergarage liep, zijn O. en M.C. achter hem aangelopen, gewapend met hun mobiele telefoons. Toen De Vries door vermoedelijk Delano G. was neergeschoten, in de buurt van de parkeergarage, heeft in elk geval één van hen opnamen gemaakt.

De volgende tussentijdse zitting in de zaak is op 6 januari.

Net binnen