De proteststem van Boudewijn de Groot klinkt nog altijd | Muziekrecensie

Jacco van Oostveen

Boudewijn de Groot mag dan wel gestopt zijn met optreden, platen maakt hij gelukkig nog steeds. De 78-jarige troubadour riep voor ’Windveren’, een meer poëtische benaming voor sluierwolken, de hulp in van George Kooymans, The Kik en zijn zingende kleindochter Aysha de Groot (artiestennaam Meis), terwijl als producer Gordon Groothedde (Krezip. 3JS, Waylon, Maan) werd gestrikt.

Kooymans levert een muzikale bijdrage aan de emotionele afsluiter ’Hoe meer ik dichterbij kom’, een lied dat De Groot schreef voor zijn moeder die in juni 1945 overleed in een Japans interneringskamp. Het feit dat de Golden Earring-gitarist aan ALS lijdt, geeft een extra lading aan het lied. Minstens zo aangrijpend is ’Als je stil bent’, gecomponeerd op een tekst van Lennaert Nijgh, De Groots voormalige tekstschrijver die in 2002 overleed.

Mooi om te horen dat bijna zestig jaar na ’Welterusten, mijnheer de president’ de proteststem van De Groot nog altijd klinkt. Opener ’Aarde’ houdt ons allen een spiegel voor, ’Enge Mannen’ gaat over griezels door de eeuwen heen.

Naast het album verschijnt ’Windveren’ ook in boekvorm. De Groot schetst hierin de achtergronden van zijn nummers. Ook de gasten leveren een bijdrage. Radiomakers Frits Spits en Bert Kranenbarg maken duidelijk hoe immens het belang van Boudewijn de Groot is voor de Nederlandse popmuziek. Toen én nu.

Klik hier voor de Vrij Magazine Spotify Playlist

Net binnen