In Qatar staan voetbalsupporters een uur in de rij voor een 0.0’tje maar de sfeer onderling is top: ’De Saudi’s en Japanners worden door iedereen gefeliciteerd’

Mexicaanse fans.© Foto EPA

Milo Lambers

Voetbalreiziger Hans Douw uit Voorschoten geniet in Qatar deze week niet alleen van het voetbal maar ook van de supporters. ,,De sfeer onder de verschillende supportersgroepen is echt goed”, vertelt hij vanuit zijn portakabin in de woestijn van 200 euro per nacht, waar hij geniet van ’oploskoffie en droge koekjes’.

,,In het barakkenkamp overnachten 12.000 supporters. We zitten met Engelsen, Brazilianen en heel veel Mexicanen. Iedereen maakt een praatje met elkaar. De Japanners en Saudi’s worden door iedereen gefeliciteerd met hun overwinningen op Duitsland en Argentinië.”

De portakabins vormen een dorpen op zich. ,,Het ligt midden in de woestijn en heeft een eigen metrostation. Het is er nu heel erg druk maar waarschijnlijk stapt hier na het WK nooit meer iemand in of uit. Je ziet hier overal medewerkers. Om de vijf meter, en dat is zeker niet overdreven, zie je wel iemand met een hesje die je de weg wijst.”

Douw bezoekt als Nederlander ook wedstrijden van andere landen. Daar is hij niet alleen in: ,,In de stadions zitten veel neutrale kijkers. Dat zorgt voor een unieke sfeer. Soms hoor je zelfs liedjes op de tribune uit landen die op dat moment helemaal niet spelen.”

Douw bracht woensdag voor Spanje - Costa Rica ook tijd door op het Fan Festival. ,,Dat is een plein waar supporters samenkomen. Hier worden wedstrijden op grote schermen uitgezonden. We hadden het snel gezien, het is erg commercieel. Mensen stonden een uur in de rij voor een 0.0-biertje.”

Net als bij de eerste wedstrijd van Oranje is Douw ook aanwezig bij Nederland - Ecuador. ,,Na die wedstrijd, vliegen we dezelfde nacht nog terug naar huis.”

Net binnen