Jetty (62) woont al 35 jaar in Steunpunt Kennemerlaan in IJmuiden: ’Ik kreeg van de directeur een toespraak, een mooi boeket en applaus’

Jetty toont trots haar oorkonde voor haar 35-jarig jubileum als bewoner.

Kees de Boer
IJmuiden

Jetty de Vries, licht verstandelijk beperkt, woont al 35 jaar in Steunpunt Kennemerlaan, een woonvoorziening van zorgorganisatie SIG in IJmuiden.

Vorige week vrijdag was het groot feest in het steunpunt omdat ook het complex aan de Kennemerlaan, waar dertien mensen met een beperking wonen, 35 jaar bestaat. Omdat de 62-jarige Jetty de langst wonende bewoner is, werd zij door SIG-bestuurder Jan Kroft in het zonnetje gezet.

,,Het was een verrassing voor me”, zegt Jetty. ,,Ik kreeg van de directeur een toespraak, een mooi boeket en een applaus van alle mensen die hier waren. Dat vond ik heel erg leuk.”

,,Tien jaar geleden, toen we 25 jaar bestonden, was er ook een mooi feest”, gaat ze verder. ,,Toen heeft zanger Cock Zwanenburg nog opgetreden. Wat kan die man mooi zingen, zeg.”

Ze vertelt dat ze in het complex in haar eigen huisje woont, samen met konijn Grijsje en de goudvissen Karel en Oscar.

,,Als je ergens hulp voor nodig hebt, kun je dat altijd vragen aan de begeleiders hier. Maar je woont wel helemaal op jezelf, ze komen nooit zomaar bij je binnen als je daar niet om hebt gevraagd.”

En dan is er nog verloofde Bert, die in een appartement boven haar woont.

,,Met Bert eet ik vaak samen in de ontmoetingsruimte die hier ook in het complex is. Hij houdt ook wel van gezellig samen een biertje drinken. Maar het is ook leuk om af en toe de andere bewoners ook te ontmoeten. Met Bert doe ik van alles. Soms gaan we samen naar het strand bijvoorbeeld, of met de bus naar Haarlem als het mooi weer is.”

Jetty werkt drie dagen in de week bij IJmond Werkt, is sportief en muzikaal. Daarom had ze voor het jubileum een lied gemaakt. Een nummer over dat ze hier aan de Kennemerlaan over 35 jaar nog zou willen wonen. ,,Dan zal ik wel een rollator hebben, maar dan hoop ik dat ik nog wel vrolijk met m’n wandelstok kan zwaaien.”

Ook wat te vertellen?

Kees de Boer is nieuwsgierig naar uw verhaal. Dagelijks zwerft hij door Velsen maar u mag hem ook tippen: kees.de.boer@mediahuis.nl

Net binnen