De chaos over de slavernij-excuses is na Catshuisoverleg alleen maar groter geworden | commentaar

Premier Mark Rutte na afloop van het overleg op het Catshuis.© Foto ANP

Yvo Grote

Omcirkel hem maar alvast in de agenda. Maandag 19 december wordt een ’betekenisvol moment’. De premier zei het zelf. Wat er dan precies gaat gebeuren, blijft echter voorlopig nog geheim. Iets met het verleden en slavernij en zo.

Nog elf dagen en dan is het zover. Het liefst had Rutte het nog helemaal stil willen houden. Weliswaar warmde hij zelf de boel al voor toen hij in september een bezoek aan de voormalige kolonie Suriname bracht. Het jaar 2023 zal in teken van erkenning van het slavernijverleden zijn, sprak hij. ,,We kunnen dat verleden niet veranderen, maar moeten het wel onder ogen zien’’, hintte hij op Nederlandse excuses aan de zwarte bevolking.

Een klinkklare belofte, maar van wat precies blijft tot op de dag van vandaag onbekend. We moeten 19 december maar afwachten, want dan stuurt Rutte acht bewindslieden naar de vroegere wingewesten. Tot ergernis van de premier lekte dat plan uit, waarmee hij de poppen aan het dansen had. Terecht toonden belangenorganisaties zich onaangenaam verrast door de Nederlandse eigengereidheid. In een speciaal Catshuisoverleg met deze groeperingen moest Rutte donderdag alle zeilen bijzetten om de geest weer in de fles te krijgen.

Maar wie nu verwacht dat er opheldering is gekomen, niets van dat. De premier stak een onnavolgbaar verhaal af over ’een proces’ en ’meerdere belangrijke momenten’, maar geen woord of, hoe en wanneer Nederland de verlangde excuses zal overbrengen. Zelfs uitleg waarom deze beladen kwestie nog nevelen gehuld gaat, bleef hij schuldig. Op z’n minst had Rutte duidelijkheid kunnen scheppen waar Nederland staat in dit verhaal, al is het maar om in eigen land het wankele draagvlak niet te verliezen.

Want ook Suriname gooide kolen op het vuur door minister Weerwind vanwege diens kleur en afkomst af te wijzen als de Nederlandse regeringsvertegenwoordiger. Alleen een witte afgezant zou acceptabel zijn. Hoe dit pandemonium verder moet, is de grote vraag. Voor enige betekenis moeten we 19 december dan maar afwachten.

Net binnen