Vervoerder GVB, de politie en verzekeraar gaan toch onderzoek doen naar aanvaring bij Velsen-Zuid tussen pont en tanker
Een pont naar Velsen-Noord.© Archieffoto Laurens Bosch
Er komt toch een onderzoek naar de aanvaring tussen het binnenvaartschip en de GVB-pont op het Noordzeekanaal bij Velsen-Zuid. Zowel vervoerder GVB, de politie als de verzekeraars gaan ondanks eerder bericht het incident bekijken, laat de gemeente Velsen weten.
Vanuit CNB (Centraal Nautisch Beheer Noordzeekanaal-gebied) is er geen verantwoordelijkheid de aanvaring te onderzoeken. Wel registreert het beheer de gebeurtenis in het veiligheidssysteem van de gemeente dat met scheepvaart te maken heeft. Door het op die manier te analyseren, moet een dergelijk voorval in de toekomst voorkomen kunnen worden.
Bovendien verwacht Velsen dat ook Rijkswaterstaat en de Onderzoeksraad voor Veiligheid interesse hebben in de onderzoeksresultaten en de evaluatie. Zij kunnen daarmee namelijk andere partijen voorzien van data en informatie, zoals radar- en marifoongegevens, over het incident.
Toch een hoop belangstelling, terwijl een woordvoerder van de politie eerder liet weten dat van een verder onderzoek geen sprake zou zijn. De politie beargumenteerde dat met het feit dat er geen slachtoffers waren gevallen en de schade minimaal was.
Eerder nam GVB als vervoerder de schuld op zich. Hoewel de tanker tegen de pont voer, heeft een binnenvaartschip op het Noordzeekanaal in principe voorrang op de veerpont. Daarbij moet de schipper in de veerpont inschatten of hij door kan varen als een ander schip in aantocht is. „Hierin heeft de schipper een inschattingsfout gemaakt”, stelde een GVB-woordvoerder.
Incident
Vrijdagmiddag 16 december rond 15.30 uur raakte een binnenvaartschip richting Amsterdam een pont van Velsen-Zuid naar Velsen-Noord aan de achterkant. De tanker was leeg en had een snelheid van 10 knopen (18 kilometer per uur). Dat is de maximum toegestane snelheid voor een dergelijk vaartuig.
Volgens een ooggetuige waren er op de pont ongeveer dertig passagiers aan boord, te voet of met de fiets. Er stonden geen personenauto’s op de veerpont, wel een vrachtwagen. Er was geen sprake van lekkage, maar volgens de ooggetuige had dat makkelijk anders kunnen zijn als de pont iets langzamer had gevaren, dan „waren we misschien meegesleept, hadden we water gemaakt, waren we gekapseisd.”
Na de aanvaring is de tanker overgebracht naar de Derde Rijksbinnenhaven. Pont nummer 8 voer, ondanks de beschadiging aan de achterkant, door op de verbinding tussen Velsen-Noord en -Zuid.