Lust jij ook een broodje poep? De wereld kan wel een beetje Ome Willem gebruiken | column

Ome Willem in vroeger tijden.© Archieffoto Kippa

Wessel Mekking

,,Wie kent Ome Willem nog?’’, vroeg cabaretier Najib Amhali afgelopen week op Instagram. Edwin Rutten, zoals de vroegere kinderheld echt heet, vierde woensdag zijn tachtigste verjaardag.

Natuurlijk kende ik Ome Willem nog! Zijn vaste liedje in tv-programma De Film van Ome Willem zit sinds de jaren tachtig in mijn hoofd gebeiteld. ,,Zijn er ook wel jongens hier?’’, vroeg hij aan zijn jonge publiek. ,,JAAAAAAH!’’, riep ik dan naar de tv. ,,Lust jij ook een broodje poep?’’, luidde een andere vraag. Dat Ome Willem zichzelf daarna steevast bestraffend op zijn eigen hoofd sloeg, ben ik nooit meer vergeten.

Ik reageerde natuurlijk enthousiast op het Ome Willem-eerbetoon van Amhali. Dat bleek Edwin Rutten leuk te vinden, gezien de ’like’ die hij gaf. Noem me kinderlijk, maar stiekem was ik erg trots dat de man van wie ik als kleuter zo genoten had mijn berichtje likete.

Ik kwam ook wat andere filmpjes tegen op Instagram. Zo was ik helemaal vergeten dat ik als twintiger Ome Willem, met het olijke dj-duo Wipneus en Pim, op had zien treden op Parkpop. Ongeveer 21,5 jaar geleden alweer, zag ik na even googelen. ,,We hebben allemaal bij hem op schoot gezeten’’, werd de kindervriend in 2001 voorgesteld. Ome Willem pakte de mensenmassa in. ,,Dag lekkere rakkers van me! Wat zijn jullie allemaal groot geworden’’, zei hij zo’n twaalf jaar nadat de laatste aflevering van De Film van Ome Willem was opgenomen. Edwin Rutten was op Parkpop meteen weer Ome Willem. ,,Ik herinner me jou nog lieverd. Ik weet nog, toen zat jij op mijn schoot lieve rakker.’’

De Film van Ome Willem werd traditioneel afgesloten met ’Deze vuist op deze vuist’. Ik las dat de jarige Edwin Rutten met zijn liedje afgelopen week zelfs aan een verdeelde talkshowtafel voor eensgezindheid zorgde. Van BVNL-politicus Wybren van Haga tot een klimaatactiviste; alle gasten zongen samen met hem mee.

De wereld kan wel een beetje Ome Willem gebruiken.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Net binnen