Bewegend Verleden: met Kennemerstrand Express naar het Zee- en Havenmuseum

Op het perron van Amsterdam CS staat de Loverstrein naar Amsterdam Beach - IJmuiden - klaar.© Archief

Station Driehuis-Westerveld.

Eindstation IJmuiden-haven.

Van onze verslaggever
IJmuiden

IJmuider Courant en Noord-Hollands Archief presenteren vanaf deze maand een bijzonder historisch filmpje. Dit is de eerste aflevering, over de Kennemerstrand Express.

Op de Amsterdamse zender AT5 worden in 1997 promotiefilmpjes uitgezonden om Amsterdammers naar Velsen te lokken. ’Afslag IJmuiden strand’, heten ze. Iedere aflevering duurt een kwartier en Saskia Lenferink presenteert ze.

Het Noord-Hollands Archief heeft vier uitzendingen bewaard. Een ervan gaat over de Kennemerstrand Express, een trein die vanaf 1996 rijdt van Amsterdam naar IJmuiden-haven.

In het promotiefilmpje zien we onder meer een aantal kinderen instappen op station Driehuis-Westerveld. Saskia Lenferink neemt ze mee naar het Zee- en Havenmusuem in IJmuiden.

Het is een bijzonder lijntje: het is de eerste keer dat de NS concurrentie krijgt op het spoor.

De ondernemers Karel Lovers en Peter Sul, oud-inwoner van Driehuis, durven het aan om de ongebruikte vervallen spoorlijn nieuw leven in te blazen.

,,Het vergt heel wat fantasie om in de vlakte met bloeiend onkruid een treinstation te zien. Maar hier stopt over een paar weken toch ècht de Kennemerstrand Expres”, noteert Trouw in het beginjaar. ,,De passagiers kunnen vanuit de trein zo oversteken naar de visgroothandel even verderop. Of naar de auto-onderdelenhandel, in een loods pal naast het station. Maar het IJmuiderstrand, dat ligt voorlopig nog 2,8 kilometer verderop.”

Lees ook: Het was een wonder, maar bij het instappen in de Lovers-trein naar IJmuiden roken de passagiers het strand al

Het wordt geen succes. In 1999 stopt Lovers met de lijn.

Een video van Lovers Rail in IJmuiden:

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

(Voor Haarlems Dagblad verschenen eerder al afleveringen van Bewegend Verleden. Die vind je hier)

Net binnen