Man verdacht van afpersen meer dan 100 meisjes met naaktbeelden, zaak aan het rollen gebracht door aangifte slachtoffer uit Alkmaar

Van onze verslaggevers
Alkmaar

De grootste afpersingszaak met naaktbeelden ooit in Nederland begon met de aangifte van een meisje uit Alkmaar, dat op haar vijftiende slachtoffer werd. Dat werd donderdag bekend in de rechtbank van Breda, waar de 24-jarige verdachte voor het eerst sinds zijn aanhouding in oktober moest verschijnen.

Volgens het Openbaar Ministerie heeft de man meer dan honderd minderjarige meisjes afgeperst. Daarmee gaat het volgens de officier van justitie om het grootste onderzoek ooit naar online misbruik.

In zijn computer vond de politie 150 mappen met verschillende meisjesnamen. In sommige submapjes staan soms duizenden afbeeldingen van een slachtoffer, aldus de officier van justitie. „Hij heeft de levens van zijn slachtoffers tot een hel gemaakt”, zei de aanklaagster.

De politie is nog lang niet klaar met het onderzoek. De identiteit van nog tientallen minderjarige meisjes moet nog worden achterhaald. De slachtoffers zijn veelal minderjarig en wonen door het hele land.

Het onderzoek begon met een aangifte van een meisje uit Alkmaar dat vijftien jaar was toen ze prooi werd van de afperser. Door geld te beloven, haalde hij haar over hem naaktfoto’s en -filmpjes sturen van zichzelf te sturen. Daar kreeg hij geen genoeg van. De Brabander dreigde naaktbeelden van haar openbaar te maken als ze niet meer materiaal stuurde. Uiteindelijk dwong hij haar seks te hebben met haar vriend, dat te filmen en de beelden aan hem te sturen.

Een slachtoffer uit Zaandam trapte ook in het aanbod van geld in ruil voor naaktbeelden van zichzelf. Haar dwong de verdachte om te zoenen met een vriendin en beelden daarvan aan hem te sturen. Ook zij was vijftien toen het afpersen met naaktbeelden begon. Dit meisje werd door de man gedwongen 225 euro per week aan hem te betalen.

Het onderzoek wordt gedaan door zedenrecherche van het korps Zeeland-West-Brabant. Vanwege het enorme aantal slachtoffers wordt het team ondersteund door extra rechercheurs.

De officier sprak van sextortion. Dat is afpersing met seksueel getinte foto’s of video’s van het slachtoffer door ze meer pikante foto’s of video’s te vragen. Volgens de officier benaderde verdachte Gianni de W. zijn slachtoffers via sociale media, zoals Instagram en Snapchat. Hij startte een gesprek en bood de meisjes geld aan voor het sturen van een naaktfoto. Daarna dreigde hij deze online te zetten als ze niet nóg meer beelden zouden sturen. Inmiddels is bekend dat hij dit in specifieke gevallen ook gedaan heeft.

De sextortion had enorm veel impact op de slachtoffers, vertelde de aanklaagster. Een van zijn slachtoffers was nog maar dertien jaar. „Zij reageerde in paniek, angstig en emotioneel. Dit verslechterde haar band met haar moeder die inmiddels is overleden”, aldus de officier.

De identiteit van enkele tientallen slachtoffers is tot dusver vastgesteld. Inmiddels hebben acht meisjes aangifte gedaan tegen de man, maar dit aantal kan naar verwachting van de politie en het OM nog flink oplopen. De verdachte werd op 11 oktober aangehouden en zit sindsdien vast. Hij blijft ook de komende drie maanden vastzitten, besloot de rechtbank. Op W.’s computer is een grote hoeveelheid kinderpornografisch beeldmateriaal gevonden.

De man zocht contact onder een valse naam. Hiervoor gebruikte hij nepnamen waaronder Bryan.snapx, Bryansnelgeld en andere varianten waarin de alias Bryan is gebruikt. „Mochten eventuele slachtoffers zich herkennen in de gebruikersnaam en werkwijze van de verdachte, dan kunnen ze contact opnemen met de lokale politie in de buurt”, aldus het OM.

Net binnen