Met de WK-match in aantocht hinkt Ding Liren op twee gedachten: dit is wat grootmeester Dimitri Reinderman zag in speelronde 9 van Tata Steel Chess

Ding Liren voorafgaand aan de vijfde speelronde in de Arena.© Foto ANP/Koen van Weel

Dimitri Reinderman
Wijk aan Zee

Tijdens Tata Steel Chess gaat grootmeester Dimitri Reinderman na elke toernooidag in op een aspect dat hem is opgevallen. Speelronde 9: Ding Liren hinkt op twee gedachten.

Op 7 april begint in Astana (Kazachstan) de match om het wereldkampioenschap tussen Yan Nepomniachtchi en Ding Liren. De Chinees speelt in Wijk aan Zee en zal enerzijds hier graag hoog eindigen; dat is goed voor het zelfvertrouwen. Anderzijds zal hij zijn nieuwtjes willen bewaren voor de WK-match en niets van zijn openingsvoorbereiding willen verklappen.

Hinken op twee gedachten dus. De ervaring leert dat dat niet bevorderlijk is voor het resultaat. Zo haalde Fabiano Caruana in 2018 maar 5 punten uit 13 partijen, hij was met zijn gedachten al bij het kandidatentoernooi van twee maanden later. Dat won hij daarna overtuigend. Misschien een troostrijke gedachte voor Ding, die ook niet lekker draait. In de negende ronde verloor hij voor de tweede keer met wit, ditmaal van Anish Giri. Dat betekent dat onze landgenoot dit toernooi de nummer één én twee van de wereld verslagen heeft!

Wit had twee pionnen geofferd (al dan niet bedoeld). Zijn (laatste) hoop was op de volgende truc gevestigd:

34.Pf6+ gxf6 35.gxf6

Op het eerste gezicht lijkt dat gevaarlijk voor zwart. Als de aangevallen toren weggaat met 35...Te6, komt 36.Dg3+ met mat op g7 of dameverlies na 36...Pg6 37.Dxc7. Giri had echter gezien dat hij met een tegentruc de aanval overneemt.

35...Pf3+!

Maakt ruimte voor de zwarte zware stukken.

36.Txf3

Ook andere slagzetten verliezen: 36.Lxf3 Te1+ 37.Kg2 Lf1+ 38.Kf2 Dh2+ en mat, of 36.Dxf3 Te1+ 37.Kf2 T8e2+ met damewinst.

36...Te1+ 37.Lf1 Kh8

Zwart brengt zijn eigen koning in veiligheid en dreigt meteen 38...Tg8+, naast andere dreigingen zoals 38...Lxf1 39.Txf1 T1e3. In deze hopeloze stelling gaf wit op. Giri staat nu op 6 uit 9. Zou het dit jaar dan eindelijk gaan lukken voor hem?

Net binnen