De luie schaakvedette doet geweldige dingen, maar meeverdedigen, ho maar: dit is wat grootmeester Dimitri Reinderman zag in speelronde 10 van Tata Steel Chess

Magnus Carlsen.© Foto ANP/Olaf Kraak

Dimitri Reinderman
Wijk aan Zee

Tijdens Tata Steel Chess gaat grootmeester Dimitri Reinderman na elke toernooidag in op een aspect dat hem is opgevallen. Speelronde 10: de luie vedette van het schaakbord.

De voetballiefhebbers onder u kennen vast wel voorbeelden van luie vedettes. Ze kunnen geweldige dingen doen met de bal, maar meeverdedigen, ho maar. Zo’n vedette kan een team overwinningen bezorgen, en toch gebeurt het wel eens dat een trainer ’m reserve zet. Een elftal functioneert soms beter met een extra teamspeler erbij, dan met een heel goede voetballer die niet goed met de rest van het team samenwerkt.

De luie vedette van het schaken is de ver opgerukte vrijpion. Er zijn vele voorbeelden bekend waarin zo’n pion (vaak met een combinatie) de overkant haalt en daarmee het eigen team de winst bezorgt. Maar als de tegenstander de vrijpion weet de neutraliseren, wordt het juist een zorgenkindje, omdat de pion makkelijk aangevallen kan worden. Een voorbeeld hiervan is te zien in de partij Maghsoodloo-Carlsen (zie bord).

Met de juiste ondersteuning zou de pion op d6 heel sterk zijn. Wit zou heel graag de pion van e3 op e5 hebben (desnoods ten koste van een pion), maar de toren op g4 voorkomt dat. 29.Kd3 om e4 voor te bereiden faalt op 29...Tg6 en pion d6 kan niet meer gedekt worden. Zwart wil juist snel met zijn koning naar e6, maar voorlopig kan dat niet wegens Pe5+. Een ander plan voor zwart is La3 en Tg6, wat wit voorkomt.

29.Td3 Lf6 30.Td5 Tb4!

30...Ta4 lijkt sterk, maar na 31.a3! Txa3? 32.e4! krijgt wit wat hij wil.

31.Tfd1

Nu krijgt zwart de koning op e6, maar na bijvoorbeeld 31.Td2 Tb6 32.Tfd1 Kf7 gebeurt dat evengoed. Daarmee is het lot van de vrijpion bezegeld.

31...Kf7 32.T1d3 Ke6 33.Pd2 Ta4 34.a3 Txa3! 35.Txa3 Kxd5 36.Txa7 Kxd6

De vedette is van het bord af en het eindspel met twee pionnen meer werd door Carlsen makkelijk gewonnen. Hij staat nu nog maar één punt achter op koploper Abdoesattorov.

Net binnen