Drietal jeugdige werpers is na gedegen opleiding in Nederland nu prof

Connor Prins tekende als laatste van de drie zijn contract.© Foto Louie Jay

Connor Prins heeft zijn handtekening gezet onder een contract bij de Seattle Mariners.© Foto Louie Jay

Monne Reitsma
Amsterdam

Binnen een week tekenden drie talentvolle honkballers contracten bij Amerikaanse proforganisaties. De opleiding in Nederland slaat blijkbaar aan.

Connor Prins tekende deze week zijn contract bij de Seatlle Mariners. Dat de honkballer uit Badhoevedorp naar deze proforganisatie zou vertrekken was al enige tijd bekend. Maar door Amerikaanse regelgeving, waarin bepaald wordt wanneer buitenlandse spelers vastgelegd mogen worden, zette hij deze week pas zijn handtekening. ,,Het is best lastig geweest om zo lang te wachten, maar ik heb de interesse niet stil hoeven houden. Dat heeft het team ook aangegeven: ben er open over, wij trekken ons echt niet terug. Dat geeft een goed gevoel”, aldus Prins.

Vorige week gingen collega jeugdinternationals Brandon Herbold (Kansas City Royals) en Stijn van der Schaaf (Boston Red Sox) hem voor met het tekenen van contracten. Zij hadden ook al eerder contact met hun nieuwe werkgevers maar hielden enkele maanden hun mond voordat zij bekend maakten in maart naar de trainingskampen in de Verenigde Staten te vertrekken. Naast trainen bij hun verenigingen was het drietal ook dagelijks actief op het KNBSB Topsportcentrum in Amsterdam.

,,Ons high performance center is uniek in de wereld. Een topsportcentrum als deze heb je niet in andere landen. Onze visie op training maakt het verschil. In Amerika trainen ze volgens de oude opzet. Ze hebben een enorme vijver aan spelers, daar komen altijd talenten boven drijven. Maar wij hebben die pool niet, dus wij moeten ons focussen op talentontwikkeling. Wij moeten de talenten zelf beter maken, naar een hoger niveau brengen, om ze mee te kunnen laten doen in de top. Met specifieke trainingen op hoog niveau. Dat wordt gezien in Amerika. Scouts en coaches komen hier om de ontwikkeling van de sporters te volgen, het programma te bestuderen en spelers te tekenen”, reageert pitcherscoach Robin van Doornspeek van het Talent Team NL.

Net binnen