De olympische status van hockey loopt gevaar, dus dit WK was precies wat de sport nodig had | column Kim Lammers

Kim Lammers

Hoort hockey nog wel thuis op de Olympische Spelen? De laatste jaren is er veel kritiek: hockey zou een te kleine sport zijn en in de wandelgangen wordt zelfs gezegd dat hockey zo maar eens van de olympische kalender kan verdwijnen na 2032. Daar schrik ik als hockeyliefhebber van.

De afgelopen twee weken heb ik voor Ziggo Sport alle wedstrijden van Nederland mogen analyseren tijdens het WK hockey in India, samen met Teun de Nooijer. Wat heb ik genoten van het niveau, het was van ongekende hoogte. Om goed voorbereid te zijn, wilde ik zoveel mogelijk zien. Meerdere keren zat ik er volledig naast met mijn voorspellingen. Thuisland India werd uitgeschakeld door laagvlieger Nieuw-Zeeland en Argentinië vloog eruit tegen Zuid-Korea. Die landen leken te bezwijken onder de druk, maar het kon ook gewoon te maken hebben met het niveau op dit WK: het lag dichter bij elkaar. Geen wedstrijd was saai en er zijn bizar veel doelpunten gemaakt.

Na de verloren kwartfinale tijdens de Olympische Spelen in Tokio heeft het Nederlands team een transformatie doorgemaakt. Onder de nieuwe bondscoach Jeroen Delmee zijn ze duidelijk een andere weg ingeslagen. Hij verwacht honderd procent ’commitment’: alles opzijzetten voor het Nederlands team en je leeft dag in dag uit als international. Hij is open en eerlijk in zijn feedback naar zijn spelers, blijft rustig op spannende momenten en bovenal is Delmee een groot liefhebber. Samen met zijn staf heeft hij een duidelijk idee over wat qua spel past bij deze groep spelers. Delmee weet deze gasten echt te raken. Hij heeft doorgeselecteerd.

Een jaar geleden durfde niemand te voorspellen dat dit Nederlands team de halve finale zou halen op het WK, laat staan België bij vlagen weg zou spelen. Ze waren dichtbij, maar misten in de eerste helft te veel kansen om België kapot te spelen, uiteindelijk verliezen ze de wedstrijd op shoot-outs. Misschien heeft het met ervaring te maken, de Belgen hebben de laatste jaren met deze groep het WK en de Olympische Spelen gewonnen.

Toch gaan ze met een medaille naar huis; niet de gewenste kleur, maar deze ervaring nemen ze wel mee naar de Spelen in Parijs.

Het was al met al een inspirerend wereldkampioenschap en dat is goed voor het mondiale hockey. En ja, hockey hoort wat mij betreft altijd op de Olympische Spelen thuis.

Net binnen