De ’recyclequeen’ leeft zich uit in haar ’rommelparadijs’

© Foto Erna Faust

Nina Bakker
Hoorn

Die speciale stoel, het uitzicht, je werkplek of dat schuurtje. Wat maakt dat jij je thuis voelt? Waar ben jij ’lekker thuis’? Die vraag leggen we voor aan Puck Petiet. Zij leeft zich kunstzinnig uit in haar ’rommelparadijs’.

In Hoorn woont Puck al vijftien jaar in een huis vol creativiteit. Binnen zijn er talloze hoekjes met eigen creaties. Er staat een grote contrabas in de woonkamer. Hier en daar zien we fantasiefiguren van stof, die Puck heeft gemaakt. Haar man is meubelmaker. Ondertussen zit haar zoontje ijverig te kleuren.

Buiten in de tuin lopen kippen rond en achterin staat een schuur. Dit is Pucks zelfbenoemde ’rommelparadijs’, waar ze zich helemaal thuis voelt. Er is net plek voor drie personen. In de kleine ruimte ligt het vol met stoffen, kunstobjecten, gevonden voorwerpen en gereedschap. In de hoek past precies een tafel en een stoel.

Dit is dé plek waar Puck haar creativiteit kan uiten. Als een ’recyclequeen’ creëert ze hier een eigen wereld van fantasiefiguren, onder meer van oude linnen tassen. Het is het atelier van ’Mae-Finn Handmade Oddities’, waarmee ze haar kunst via Instagram en Etsy met haar publiek deelt. Die naam is afkomstig van de tweede namen van haar zoon en dochter.

Ooit begon het voor Puck met het maken van fantasietekeningen. Als tiener had ze een eigen stijl met kleding die ze zelf pimpte. „Ik heb altijd al net even anders willen zijn. Ik ging mijn eigen kleding vermaken en terwijl ik dat deed had ik ook stukken stof over. Ik dacht: ’wat kan ik nog meer maken van het restmateriaal?’. Daarvan maakte ik de paddenstoelen. Ik dacht altijd dat ik er geen geduld voor zou hebben, maar het is juist fijn in je eigen bubbel aan de slag te gaan. Ik doe alles met de hand. Ik denk dat iedereen het weleens nodig heeft om in zijn eigen wereld te duiken.”

Sinds twee jaar is Puck, naast dat ze thuis is voor de kinderen, volop met haar kunst bezig. Wat vroeger het ’houthok’ was, is nu Pucks atelier. Ze haalt haar inspiratie voor haar fantasykunst uit sprookjesboeken. Terwijl ze met een werk bezig is, krijgt ze alweer vijf nieuwe ideeën voor een creatie.

„Ik maak veel gebruik van linnen tasjes en ik ben op een gegeven moment van oude beeldjes weer andere beestjes gaan maken. Het is net wat ik voor handen heb. Ik probeer steeds op een andere manier het materiaal te verwerken, waardoor het interessant blijft.” Een van haar parels is een creatie gemaakt van een gipsen poppenhoofd en een plant gemaakt van een linnen tasje en oude theezakjes.

Heeft Puck eenmaal een figuur klaar, dan geeft ze het kunstwezentje een naam. „Op Pinterest verzamel ik Griekse en Ierse woorden. Die klinken al heel mystiek. Ik geef het figuur een naam en verzin er zelf een fantasieverhaal bij.”

Als haar fantasiewezen een naam en een verhaal heeft, zet ze het op Instagram of Etsy. Het werk is bedoeld als decoratie. Het meest verkoopt ze haar werk aan mensen uit Amerika. „Er is een vrouw uit Amerika die een heel groot curiositeitenkabinet heeft. Daar staan een paar van mijn paddenstoelen in.”

Hoewel ze zich nu helemaal uit kan leven, had ze voorheen niet altijd het idee dat ze zich volledig met haar knutselwerken bezig kon houden. Toen Puck twee jaar geleden te horen kreeg dat ze autisme heeft, besefte ze dat haar zelfgemaakte creaties haar maken tot wie ze is.

„Eerst dacht ik; ik ben huisvrouw en alles in huis moet er netjes uitzien, maar ik heb me altijd anders gevoeld. Ik realiseerde dat mijn kunst er gewoon mag zijn. Ik ga lekker als ik hiermee bezig ben. Het is belangrijk om ergens echt voor te gaan. Daar word je een leuker mens van.”

Toen Puck haar werk voor het eerst exposeerde, kreeg ze veel positieve reacties en verkocht ze een aantal creaties. „Doordat anderen enthousiast werden, durfde ik het aan hier meer mee bezig te zijn. Thuis zit ik nooit stil. Mijn handen moeten altijd bewegen.”

Waar ben jij lekker thuis? Mail naar vrij@mediahuis.nl

Net binnen