China ziet spanningen toenemen door extra bases voor VS

ANP Producties | Bron: ANP
WashingtonManilla

Het besluit van de Filipijnen om de Amerikanen meer toegang te geven tot militaire bases, schaadt de regionale stabiliteit en verhoogt de spanningen. Daarvoor waarschuwt China in een eerste reactie op de aankondiging.

Amerikaanse troepen mogen nog eens vier militaire bases in de Filipijnen gebruiken, nu de verhouding tussen de twee landen is verbeterd. De overeenkomst vloeit voort uit een verdrag uit 2014, waardoor Amerikaanse troepen Filipijnse bases kunnen roteren. Het stelt het Amerikaanse leger ook in staat om materieel en voorraden op die bases op te slaan.

Volgens waarnemers hebben de steeds dreigendere taal van China tegen Taiwan en de bouw van Chinese bases in de Zuid-Chinese Zee Washington en Manilla een impuls gegeven om hun partnerschap te versterken. De vorige Filipijnse president Rodrigo Duterte gaf de voorkeur aan China boven de voormalige koloniale heerser, maar de nieuwe regering van Ferdinand Marcos zet weer in op de Verenigde Staten voor zijn veiligheid.

Gezien de nabijheid van Taiwan zou de samenwerking met de Filipijnen van cruciaal belang kunnen zijn voor de Verenigde Staten bij een conflict met China. Onlangs waarschuwde een viersterrengeneraal van de Amerikaanse luchtmacht nog dat dit al in 2025 zou kunnen gebeuren.

Door de uitbreiding krijgen de VS toegang tot ten minste negen militaire bases in de archipel.

Net binnen