Nieuwe tool laat tieners naaktfoto's van internet halen

ANP Producties | Bron: ANP
Alexandria

Tieners die naaktfoto's van zichzelf online zien circuleren hebben vanaf nu een mogelijkheid om die beelden offline te halen. Met een nieuw door het National Center for Missing & Exploited Children (NCMEC) ontwikkeld programma kunnen foto's van bepaalde sociale media worden verwijderd. De tool, Take It Down, is deels gefinancierd door Meta Platforms, het moederbedrijf van Facebook.

Iedereen kan anoniem beelden aandragen via het onlineplatform en alle foto's waar minderjarigen op staan worden verwijderd. Take It Down creëert een soort digitale vingerafdruk die in een database terechtkomt. Techgiganten die zich bij het project hebben aangesloten, beloven er zorg voor te dragen dat de beelden niet langer online rondgaan.

Op dit moment gaat het om Facebook en Instagram van Meta en de platformen OnlyFans, Pornhub en Yubo die zich hebben aangesloten bij Take It Down. Als een afbeelding op een ander platform, zoals Twitter of TikTok te zien is, of bijvoorbeeld via WhatsApp werd verstuurd, wordt deze echter niet verwijderd. Ook als een afbeelding is bewerkt of bijvoorbeeld andere afmetingen heeft, wordt deze niet aan dezelfde digitale vingerafdruk herkend.

"Als je expliciete afbeeldingen online hebt staan, kan dat zeer traumatiserend zijn, vooral voor jongeren", zegt Gavin Portnoy van NCMEC over de nieuwe tool. Een woordvoerder laat aan de Britse krant The Guardian weten dat Take It Down is bedoeld om kindermisbruik en -uitbuiting op sociale media aan te pakken.

Net binnen