Ajax: aanvoerder Tadic draagt OneLove-band tegen Feyenoord

Dusan Tadic draagt zondag in de topper tegen Feyenoord de speciale OneLove-band.© ANP

ANP
AMSTERDAM

Aanvoerder Dusan Tadic van Ajax draagt zondag in de topper tegen Feyenoord de speciale OneLove-band. Een woordvoerder laat weten dat de Amsterdamse club de actie van komend weekeinde in de voetballerij steunt.

Feyenoord-captain Orkun Kökcü zei zondagavond dat hij de speciale band niet wil dragen tijdens de Klassieker. De Turkse international weigerde dat in oktober ook al tijdens de vorige actieweek rond OneLove, de campagne die staat voor inclusiviteit en verbinding en tegen alle vormen van racisme en discriminatie. Speculaties dat Ajax en Feyenoord een alternatieve band willen dragen in de Klassieker, worden weersproken door de Amsterdamse woordvoerder.

„Dusan Tadic draagt komend weekend, net als de aanvoerders van onze andere teams, de OneLove-band. Ajax is uiteraard ook vóór verbinding en tegen racisme en alle vormen van discriminatie in de samenleving. Dus steunen wij de actie van de komende speelronde.”

De vorige OneLove-actie in het betaalde voetbal vond half oktober plaats, toen in de week van Coming Out Day. Kökcü en Excelsior-aanvoerder Redouan El Yaakoubi weigerden toen de speciale band te dragen. Bij Feyenoord fungeerde Gernot Trauner tegen AZ eenmalig als captain en hij speelde wel met de OneLove-band. El Yaakoubi droeg in de uitwedstrijd tegen Ajax een witte band met daarop in zwarte letters het woord ’respect’.

Komend weekeinde vindt in het Nederlandse voetbal weer een OneLove-actie plaats, nu vanwege de Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie op 21 maart. De KNVB hoopt dat zoveel mogelijk aanvoerders in de Eredivisie, Keuken Kampioen Divisie en ook het amateurvoetbal de speciale gekleurde band met het OneLove-logo willen dragen. „Het doel is niet dat iedere aanvoerder de band draagt. Maar hoe meer, hoe beter”, zei een woordvoerder van de KNVB eerder al.

Kökcü zei zondag de actie te steunen, maar niet de band te willen dragen. „Ik sta sowieso achter die actie, het gaat om discriminatie en racisme”, zei de Turkse international bij de NOS na de zege van Feyenoord op FC Volendam (2-1). „Maar ik heb toch wel het gevoel dat die OneLove-band in het leven is geroepen om een andere reden.” De 22-jarige Haarlemmer weigerde de band de vorige keer omdat hij naar eigen zeggen „geen uithangbord” wilde zijn van van de lhbti-beweging.

„Ik denk dat we met Feyenoord iets moeten vinden om deze actie toch nog te steunen”, aldus de middenvelder, die daarover in gesprek gaat met trainer Arne Slot, algemeen directeur Dennis te Kloese en het persteam van de club. „Dat moet wel goed komen.”

Lees ook: Ajax bezorgt trainer Heitinga een half uur lang een lach op het gezicht: ’We gaan nog heel veel plezier aan Stevie Bergwijn beleven’

Net binnen