Bittere toon in ordedebat in Bloemendaal. ’Mevrouw Roos, u belazert de kluit’

De gemeenteraad van Bloemendaal.© Foto Mediahuis

Arthur de Mijttenaere
Bloemendaal

,,Mevrouw Roos, u belazert de kluit.’’ Gevolgd door: ,,Meneer Harder, kunt u terugkomen op die woorden?’’

Raadsleden sloegen donderdagavond in een debat over de regels van de gemeenteraad van Bloemendaal een bittere toon aan. Opvallend, omdat in de laatste raadsvergadering over de toekomstige burgemeester was uitgesproken dat de raadsleden op een andere manier politiek willen bedrijven.

Dat lieten zij toen aan commissaris van de Koning Arthur van Dijk weten. Van Dijk gaat straks sollicitatiegesprekken voeren met de potentiële opvolgers van de scheidende burgemeester Elbert Roest en moet aan de burgemeesterskandidaten kunnen vertellen hoe de sfeer is in de raad.

Oude gewoontes

Het waren mooie woorden in de vorige raadsvergadering, maar oude gewoontes slijten langzaam. Op de agenda stond een ordevoorstel. Wanneer mag een politieke partij een onderwerp, bijvoorbeeld een bezorgde brief van een inwoner, agenderen? Zijn daar de stemmen van vier, zes of negen raadsleden voor nodig?

In een nieuw voorstel moeten dat negen raadsleden zijn. De lokale partijen Hart voor Bloemendaal, Zelfstandig Bloemendaal en Liberaal Bloemendaal zijn daar fel op tegen. Zij voorzien dat zij, samen goed voor vijf zetels, onderwerpen minder goed of helemaal niet op de agenda kunnen krijgen. Ze verwezen naar de verkiezingsuitslag van afgelopen woensdag, toen de landelijke partijen een draai om de oren kregen omdat zij niet goed naar geluiden uit de samenleving zouden luisteren.

De lokale partijen gebruikten daarbij harde taal. Zoals ’minachting voor de burgers’ (Rob Slewe, Zelfstandig Bloemendaal). ’U zit hier voor u zelf, wij als Hart voor Bloemendaal zitten voor de inwoners’ (Marielys Roos, Hart voor Bloemendaal). ’Er komt een grotere afstand tot de burger’ (Leonard Heukels, Liberaal Bloemendaal).

Ook zei Roos dat de lokale partijen niet in de agendacommissie zitten en ook vandaaruit geen invloed hebben op de agendering van onderwerpem. Dat schoot VVD’er Rolf Harder in het verkeerde keelgat. Roos gaf een volkomen verkeerde voorstelling van de gang van zaken over de rol van de agendacommissie, zei hij. Daarin werd hij bijgevallen door enkele andere raadsleden. Harder benadrukte dat alle negentien raadsleden er zitten voor het belang van de gemeenschap en niet voor hun individuele belang.

Mildere toon

Harder zei dat Roos met haar verwijten ’de kluit belazerde’ De toon van het debat werd iets milder, nadat Harder op verzoek van burgemeester Roest deze woorden had ingetrokken. Roos had Roest aangesproken om in het debat in te grijpen.

De uitkomst van het debat is overigens dat er negen raadsleden voor moeten stemmen om een onderwerp te agenderen. De lokale partijen waren tegen, plus de raadsleden Adrie van der Rest (GroenLinks) en Bart Vernooij (D66).

Rob Slewe voorspelde dat menig onderwerp de raadsagenda nu niet meer gaat halen, zoals de villabouw aan de Willinklaan die door Hart voor Bloemendaal op de agenda was gezet. Donderdagavond is dit onderwerp besproken in de gemeenteraad en het onderwerp leeft wel degelijk, want vijf Bennebroekers waren daarvoor naar de raadszaal gekomen.

Net binnen