Wat als Pieter Omtzigt zich aansluit bij de BBB van Caroline van der Plas? | Commentaar

Caroline van der Plas en Pieter Omtzigt in de Kamer.© Archieffoto

Jan ’t Hart

Ineens dook de naam van Pieter Omtzigt op in de nasleep van de eclatante verkiezingsoverwinning van de BoerBurgerBeweging van Caroline van der Plas. We waren de populaire politicus bijna vergeten in de one-woman-show van Caroline, zo liefdevol aan de borst gedrukt door een flink deel van het electoraat.

In drie provincies deed de nieuwe partij Alliantie mee en haalde geen enkele zetel. Alliantie is opgericht in de geest van Omtzigt, wil de ex-CDA’er ook als lijsttrekker, maar die heeft vooralsnog bedankt. Hij wil nog wat langer nadenken over zijn toekomst, te meer omdat opiniepeiler Maurice de Hond hem dertig zetels in de Tweede Kamer in het vooruitzicht heeft gesteld als hij meedoet met een eigen partij. Dat vereist een uitgekiende strategie. En vooral niet te vroeg pieken.

Maar nu is daar Caroline, ook mega-populair onder de kiezers die klaar zijn met de Haagse kliek. Daar waar Pieter nog moest bekomen van zijn burn-out en in gedachten verzonken was over zijn toekomst, sprong Caroline met succes in het electorale gat van de burger die vindt dat het anders moet.

Grote vraag in politiek Den Haag is: wat doet Pieter straks? Eerder wees het CDA hem af als leider – o, o, wat zullen ze daar spijt hebben – dus misschien komt er wel een telefoontje van het partijbureau: Pieter, zou je toch niet alsjeblieft…?

Omtzigt is mega-populair onder exact hetzelfde electoraat als van BBB. Hij hield zaterdag een doorwrochte rede in Heerlen over bestaanszekerheid en hoe ‘Den Haag’ de armen benadeelt ten faveure van het rijkere deel van de bevolking. Dat in Nederland voedsel, energie (behalve Teslarijders en zonnepanelenbezitters) en sociale huurwoningen zwaar worden belast, maar elders niet. Het BBB-electoraat zou arm zijn en/of oud, meldde NRC zaterdag, precies dat deel waarvan Omtzigt keer op keer aantoont dat het ook daadwerkelijk is ’gepakt’.

Misschien wacht Pieter op het imploderen van BBB als die het stikstofdossier toch niet genoeg kon beïnvloeden om daarna Caroline af te lossen als leider van de Tegenstem. Of Pieter sluit zich aan bij de BBB - Van der Plas vroeg hem al eerder bij de partij te komen - maar of dat goed gaat met twee kapiteins op een schip? Hoewel, Pieter en Caroline zouden mooi de taken kunnen verdelen. Pieter de wetenschappelijke expert ’overheidsfalen’, Caroline de partij leiden. Een mogelijk onverslaanbaar duo. Snel bellen CDA!

Net binnen