Surinaamse politie zegt klaar te zijn voor nieuwe protesten

ANP Producties | Bron: ANP
Paramaribo

Vijf weken na de uit de hand gelopen protesten in Suriname, zegt de politie nu wel klaar te zijn voor een nieuwe actiedag. Volgens de veiligheidsadviseur van de president zijn er nog niet eerder zoveel agenten en militairen op straat geweest als vrijdag. Actievoerders protesteren de hele dag onder de naam "Alles Plat" tegen het economische beleid van president Chan Santokhi.

Op 17 februari escaleerden de protesten volledig en werd zelfs het parlementsgebouw bestormd. De politie kreeg veel kritiek omdat het slecht voorbereid was geweest op aangekondigde grimmigheid. Surinaamse media schreven dat de veiligheidsdiensten hadden gefaald, omdat al lang bekend was geweest dat "herrieschoppers" zich zouden mengen tussen de demonstranten.

De autoriteiten zijn nu zeker voorbereid op mensen die "misbruik" willen maken van de protesten, zegt de veiligheidsadviseur tegen de krant Waterkant. "De strategie is nu heel anders. Er zal gefocust en gericht opgetreden worden. De eerste persoon die denkt te gooien met stenen of brand te stichten, gaat het merken."

De demonstranten hebben geen vergunning voor hun protesten van vrijdag. Om de situatie onder controle te houden is er in Paramaribo een veiligheidszone ingesteld rond het Onafhankelijkheidsplein, waar ook het parlementsgebouw ligt. De minister van Justitie zegt tegen Surinaamse media dat hij informatie heeft dat criminelen zich willen vermengen met de actievoerders en dat er mensen zijn die een opstand willen laten uitbreken in gevangenissen.

Net binnen