Ludgardo S. ontkent betrokkenheid moordaanslag Peter R. de Vries

ANP Producties | Bron: ANP
Amsterdam

Ludgardo S. ontkent dat hij betrokken is bij de moord op misdaadverslaggever Peter R. de Vries. De 34-jarige S. verscheen vrijdag voor het eerst in de rechtbank in Amsterdam in het megaproces rondom de moord op de misdaadverslaggever. S. werd eind januari aangehouden in Tilburg. Het Openbaar Ministerie verdenkt hem van uitlokking van de moord met terroristisch oogmerk en deelname aan de criminele organisatie die zich heeft beziggehouden met de moord op De Vries.

Volgens justitie heeft S. de twee mannen aangestuurd die gefilmd zouden hebben na de aanslag. Gelijk nadat Peter R. de Vries werd neergeschoten in de Lange Leidsedwarsstraat gingen beelden van de zwaargewonde De Vries massaal rond op sociale media.

Ook zou S. voorafgaand aan de aanslag verkenningen hebben uitgevoerd rondom de studio van RTL Boulevard samen met twee medeverdachten. Het OM denkt dat te kunnen bewijzen met camerabeelden waarop S. te zien zou zijn, opgenomen gesprekken waarin hij over de aanslag zou praten en zoektermen op zijn telefoon. Zo zou gezocht zijn op "RTL Boulevard adres" en "wat speelt er tussen Peter en de kroongetuige?".

Op korte termijn nieuwe aanhouding

S. ontkent alle beschuldigingen. "Ik heb niets te maken met de moord op meneer De Vries", zei hij. S. raakte erg geëmotioneerd toen hij het woord kreeg. "Het is heel frustrerend waar het OM mij van beschuldigt. Het maakt me boos dat ik me niet kan verweren." S. zat de hele zitting diep weggedoken in de capuchon van zijn jas, maar deed deze op verzoek van de rechter omlaag toen hij het woord kreeg.

De Vries (64) werd op 6 juli 2021 neergeschoten in de Lange Leidsedwarsstraat in het centrum van Amsterdam. Hij overleed negen dagen later. De twee mannen die de moordaanslag zouden hebben uitgevoerd, Kamil E. (37) en Delano G. (23), werden vrijwel direct daarna gepakt. Tegen hen is in een eerder stadium al een levenslange gevangenisstraf geëist, maar dat onderzoek werd heropend nadat het OM met een nieuwe getuige op de proppen was gekomen.

Het OM maakte vrijdag op de inleidende zitting bekend dat het 'op korte termijn' een nieuwe aanhouding verwacht in de moordzaak van Peter R. de Vries. Daarmee zou het aantal verdachten in deze zaak op negen uitkomen.

Net binnen