Dader (28) had uitgewerkt plan voor fatale schietpartij Nashville

ANP Producties | Bron: ANP
Nashville

De 28-jarige Audrey Hale, die op een basisschool in Nashville drie kinderen en drie volwassenen doodschoot, had een gedetailleerd plan van aanpak. De politie heeft dat plan, een plattegrond van de school en een manifest in de woning van de schutter gevonden. De dader zat vroeger op de school. Volgens de politie is het motief mogelijk "rancune", zonder dat verder toe te lichten.

De schietpartij vond maandagochtend (lokale tijd) plaats op een christelijke basisschool in de Amerikaanse staat Tennessee. Hale kwam het gebouw volgens de politie binnen door op een deur te schieten. Naast de drie kinderen van 9 jaar kwamen ook drie medewerkers van de school van 61 en 60 jaar oud om het leven. Verder raakte niemand gewond. De school zegt in een verklaring "diepbedroefd" te zijn.

Hale "identificeerde zich als transgender", aldus de politiekorpschef na vragen van verslaggevers. Volgens Amerikaanse media gebruikte Hale sinds enkele maanden de mannelijke voornaamwoorden 'hij/hem'. Meer is daar op dit moment niet over duidelijk.

Aanvalsgeweren

De schutter werd ter plaatse door agenten doodgeschoten. Hale was gewapend met "minstens twee aanvalsgeweren en een pistool". Van twee wapens is duidelijk dat de schutter deze legaal in het bezit had. Bij Hale thuis werden nog meer wapens aangetroffen.

Uit het gevonden manifest maakt de politie op dat Hale op verschillende plekken schietpartijen had gepland en dat de school in Nashville slechts een van de doelwitten was. De plattegrond van de school die werd gevonden, was zeer gedetailleerd, met informatie over de beveiliging en toegangswegen.

De Amerikaanse president Joe Biden heeft in reactie op de dodelijke schietpartij het Congres opgeroepen op te treden tegen wapengeweld, "omdat genoeg genoeg is". De vlag van het Witte Huis hangt dinsdag halfstok.

Net binnen